Tunz Story

De start-up onderneming Tunz, uit de grond gestampt door de stichters van Skynet en Keytrade, wil zijn mobiele betalingssysteem invoeren met de hulp van zijn nieuwe bondgenoot Belgacom. Kroniek van een aangekondigd succesverhaal.

post-image-3

- Inside: Wie verbergt zich achter Tunz?
Gregoire de Streel, medestichter van Tunz: Ik heb deze onderneming samen met Jean-Guillaume Zurstrassen opgericht, op basis van een investering van 1,5 miljoen euro. Als verstrekker van elektronisch geld zijn we onderworpen aan de controle van de CBFA (Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) en zijn we verplicht om een eigen vermogen van een miljoen euro te bewaren. Na onze eerste kapitaalverhoging in 2007 (750.000 euro) hebben we ons omringd met enkele investeerders uit onze vriendenkring: Laurent Drion en Gregory Hédo bij eMerge, Brice Le Blevennec (Emakina), Jean-Marie Laurent Josi (Cobepa), en drie andere particuliere en institutionele beleggers die banden hebben met de wereld van bankbetalingen.

- Waarom heeft u Belgacom bij uw kapitaal betrokken?
De oorspronkelijke investering stelde ons in staat om tijdens het eerste jaar ons businessplan te respecteren. Na anderhalf jaar uitbating hebben we echter 500.000 euro ‘verbrand’, wat een tweede kapitaalwerving rechtvaardigde. We hebben contact opgenomen met de drie belangrijkste GSM-operatoren maar enkel Belgacom gaf present. De onderhandelingen zijn uiteindelijk uitgemond in een participatie van 40% van ons kapitaal. Het tweede luik van de operatie omvat een samenwerkingsakkoord om in België een mobiel betalingssysteem te ontwikkelen en om het merk ping.ping te consolideren. Wat onze buitenlandse projecten betreft, bewaren we wel een totale autonomie.

- Mogen we stellen dat Tunz nu dus onderworpen is aan Belgacom?
Helemaal niet! De idee achter het akkoord is niet om iets te ontwikkelen waar Belgacom exclusief gebruik van zal kunnen maken. We hopen in de toekomst ook andere operatoren aan boord te halen. BASE en Mobistar bijvoorbeeld, om enkel die twee te noemen.

- Hoe ziet uw businessmodel eruit? Hoe hoopt u geld te verdienen met uw ‘contactloos’ betalingssysteem?
Ons commercieel model steunt op commissies. Telkens als een handelaar een transactie uitvoert via onze betalingsinfrastructuur houden we een klein bedrag af. De precieze tarieven staan nog niet helemaal op punt. We willen onze positie in de markt veroveren door een betalingssysteem aan te bieden dat goedkoop is voor iedereen. Je hoeft zelfs niet noodzakelijk een terminal in huis te halen om een betaling uit te voeren. Een eenvoudige GSM volstaat zolang het aantal transacties aan de lage kant blijft.

- Welke troeven kan Tunz voorleggen in vergelijking met de concurrerende mobiele betalingssystemen?
De Tunz-technologie omvat alle schakels van de mobiele betalingsketen, zowel de technische elementen (het platform dat toelaat om transacties te realiseren) als de banklicenties. In Europa vind je niet veel concurrerende oplossingen die beide elementen verenigen.

- Lijkt de Belgische markt u voldoende rijp om snel zo’n ambitieus mobiel betalingssysteem te verteren?
We hebben het betalingssysteem via SMS relatief vroeg geïntroduceerd om te vermijden dat een concurrent als Atos de enige speler op de markt zou worden. We wisten dat een betalingssysteem zoals wij vandaag voorstellen moeilijk door te voeren zou zijn in een land dat veel efficiënte bankoplossingen te bieden heeft. Om vooruitgang te boeken, zijn we de uitdaging aangegaan om te investeren in de ontwikkeling van een contactloos betalingsplatform dat op een virale manier kan functioneren. Het gaat automatisch, zonder dat je ingewikkelde dingen hoeft te doen op je terminal of GSM.

- Hoe zou u de technologische troeven van de ping.ping-oplossing omschrijven?
Ons betalingssysteem is gebaseerd op de NFC-norm (Near Field Communication), een afgeleide van de RFID-technologie. Ze stelt de gebruiker in staat om heel snel en zonder pincode betalingen uit te voeren (maar met mogelijke uitbreidingen in de toekomst). Het systeem is dus perfect geschikt voor transacties in het kader van kleine dagelijkse uitgaven. Het systeem is met andere woorden eenvoudig, snel en goedkoop. De prijs van een professionele uitrusting begint bij 35 euro (voor een USB-verbinding aan de kassa), wat merkelijk minder duur is dan de oplossingen die nu in de handelszaken geïnstalleerd worden, zoals Proton.

- Hoe gaat het concreet in zijn werk?
De betalingen verlopen op een virale manier van ping.ping-rekening naar ping.ping-rekening. Ook als u geen rekening heeft, kan ik u geld sturen. Een simpele transactie activeert automatisch een ping.ping-rekening. Met diezelfde rekening kunt u betalingen uitvoeren op het internet via betalingsbuttons die met name bij Ogone beschikbaar zijn.

- In werkelijkheid is Tunz dus meer dan een simpele elektronische portemonnee?
Dat klopt. Een ping.ping-rekening kan geld bevatten maar ook maaltijdcheques, cinematickets, buskaartjes, reductiebonnen, commerciële kortingen, klantenkaarten, enz. U kunt er in stoppen wat u wil, want op ons netwerk kunnen we alle mogelijke formaten en betalingsterminals beheren.

- Hoe zit het met de veiligheid?
Tunz profileert zichzelf als een alternatief betalingsmiddel voor cash geld. Als u uw portefeuille of uw Protonkaart verliest, bent u uw geld kwijt. Tegelijk is het zo dat de verbindingen tussen GSM-toestellen geëncrypteerd worden met de meest gesofisticeerde algoritmen van het moment. De netwerken van mobiele gegevens behoren toe aan Tunz. Onze omgeving functioneert in een gesloten en vooraf betaald universum. Er bestaat dus geen directe link naar een bankrekening (al gebeurt alles wel degelijk tijdig). Het maximale risico voor de houder van een ping.ping-rekening bedraagt trouwens 150 euro (eveneens de maximale som die toegestaan is voor Proton-kaarten). Natuurlijk kunnen we niet elk risico uitsluiten maar dat is nooit het geval met technologie.

- U lanceert vandaag een pilootproject dat gebaseerd is op contactloos betalen. Waarover gaat het precies?
We hebben net een pilootproject opgestart in samenwerking met Delhaize, Belgacom en Accor Services (Tickets Restaurants-maaltijdcheques, waarvan de bedragen op de Tunz-rekeningen van de deelnemers gezet worden). Het is dus nu al mogelijk om boodschappen te betalen door uw GSM boven te halen (voorzien van een sticker met een chip erin) en hem voor een speciaal automaat te houden die verbonden is met de kassa. De logica van microbetaling beperkt de transacties echter tot 25 euro.

- Hoeveel klanten gebruiken vandaag uw mobiele betalingssysteem? En welke diensten zijn al beschikbaar?
Meer dan 4.600 personen beschikken vandaag al over een ping.ping-rekening en 35% van die mensen maakt er elke dag gebruik van. Tegen de officiële lancering van de oplossing zou ons pilootproject het aantal gebruikers wel nog gevoelig moeten opdrijven.

- U heeft me net 2 euro gestuurd op mijn GSM. Het werkt.
Ja, en nochtans heeft u geen ping.ping-rekening. Via een (geëncrypteerde) SMS wordt een ontvangstbevestiging verzonden en die bewijst dat de twee euro verstuurd werden. Zo eenvoudig gaat het in zijn werk. Het staat u nu vrij om dat geld naar iemand anders te sturen, te shoppen op het internet, noem maar op. Onze contactloze betalingsoplossing heeft trouwens nog een laatste troef: ze is compatibel met de meeste GSM’s op de markt.

- Voor een nieuw bedrijf zit Tunz duidelijk serieus in de lift.
Het staat in elk geval vast dat we binnen vijf jaar al onze betalingen zullen verrichten met onze GSM.

Boris Jancen

Back to top button
Close
Close