Het Franse Institut Polytechnique en HEC slaan de handen ineen om een AI-onderzoekscentrum te openen

Hi! Paris is de naam van het nieuwe interdisciplinaire onderzoeks- en onderwijscentrum gewijd aan artificiële intelligentie dat opgericht werd door het Institut Polytechnique en HEC. Het doel: concurreren met wereldleiders op het gebied van AI en datawetenschap.

post-image-3

Op 15 september kondigden het Institut Polytechnique en HEC de oprichting aan van een interdisciplinair onderzoeks- en onderwijscentrum gewijd aan artificiële intelligentie, genaamd Hi! Paris. De belangrijkste ambitie ervan is om te concurreren met wereldleiders in de AI-sector, namelijk China en de Verenigde Staten, en zo de nationale soevereiniteit te verdedigen. Om dit te doen, schat het instituut dat het 50 miljoen euro per jaar nodig heeft. Het rekent al op de financiële steun van vijf grote oprichtende bedrijven, namelijk L`Oréal, Kering, Total, Rexel en Capgemini.

Peter Todd, directeur van HEC, verklaart: "Wij willen een wereldwijde kampioen creëren die geïnteresseerd is in alle implicaties van artificiële intelligentie en data voor de samenleving". Het lijkt erop dat Hi! Paris de wiskundige aspecten van AI onderzoekt, maar ook de zakelijke toepassingen en meer transversale en multidisciplinaire vragen behandelt, bijvoorbeeld over de effecten van deze algoritmes en hun vooroordelen. Eric Labaye, voorzitter van de raad van bestuur van het Institut Polytechnique, legt van zijn kant uit dat Hi! Paris moet bijdragen tot "de ontwikkeling van digitale soevereiniteit voor Frankrijk en Europa, die het concurrentievermogen van zijn bedrijven, de efficiëntie van zijn administraties en de levenskwaliteit van zijn burgers waarborgt".

Hi! Paris telt al een 300 onderzoekers afkomstig van de oprichtende scholen, maar het wil ook een dertigtal bijkomende onderzoekers rekruteren naast 150 doctoraatsstudenten die tot de meest competente ter wereld behoren.


 

Back to top button
Close
Close