Belgen ontwikkelen een artificiële intelligentie die het vallen van oudere personen zou kunnen voorkomen

De Belgische start-up MintT heeft 1,3 miljoen euro opgehaald voor zijn project dat moet voorkomen dat oudere personen vallen, en dat gebruikt wordt in rusthuizen en hospitalen.

post-image-3

De Belgische start-up MintT heeft een technologie ontwikkeld die de rusthuizen en hospitalen kon overtuigen met zijn valdetectiesysteem voor oudere personen. Eric Krzeslo, CEO van MintT, bevestigt dat "er in een rusthuis met 80 bedden gemiddeld 400 valpartijen plaatvinden per jaar, waarvan 2/3 niet gedocumenteerd zijn of gewoon niet gekend".  Voor een instelling met 80 bedden vertegenwoordigen de verzorging, revalidatie, psychologische ondersteuning of de tijd voor administratieve afhandeling een kost van 150.000 euro per jaar, zo voegt de CEO van de Belgische start-up eraan toe.

De oplossing die MintT ontwikkelde, ISA (Intelligent Sensing for Ageing) bestaat uit een 3D-sensor met internetverbinding, die geïnstalleerd wordt in de kamer van de patiënt, uit algoritmes voor de analyse, uit artificiële intelligentie en cloud-toepassingen. Met deze verschillende onderdelen kan men een eventuele val voorkomen door bijvoorbeeld de configuratie van de kamer en duizenden uren opnames via een algoritme te analyseren.

Dit valdetectiesysteem wordt vandaag gebruikt in een tiental hospitalen en rusthuizen in België. Maar de Belgische start-up wil in 2020 en 2021 het aantal uitgeruste bedden niet alleen vertienvoudigen in België, maar hij wil in de volgende jaren ook uitbreiden op Europees niveau.

Om dit doel te bereiken heeft MintT 1,3 miljoen euro aan fondsen opgehaald. Dit bedrag is belangrijk omdat het de installatie van de apparatuur in verpleeghuizen of ziekenhuizen zal versnellen. De Covid-19 heeft het valprobleem bij ouderen helemaal niet geholpen en daarom zal deze technologie de situatie helpen verbeteren, aldus Eric Krzeslo.

Back to top button
Close
Close