Altrove: de Franse start-up die het ontdekken van materialen opnieuw uitvindt

De Franse start-up Altrove, specialist in geavanceerde technologieën, is het onderzoek naar nieuwe materialen aan het veranderen. Gesterkt met een kapitaalronde van 3,7 miljoen euro heeft het jonge bedrijf de ambitie om een grote speler te worden bij de innovatie van nieuwe materialen.

post-image-3

Onderzoek en ontwikkeling (R&D) om nieuwe materialen te ontdekken, was altijd een lang en ingewikkeld proces. Dankzij artificiële intelligentie kent dit domein nu echter een spectaculaire versnelling. "Historisch gezien was de vooruitgang altijd erg traag", verklaart Thibaud Martin, medeoprichter en CEO van Altrove. Bedrijven zoals DeepMind, Microsoft, Meta en Orbital Materials hebben AI-modellen ontwikkeld die in staat zijn om potentiële grondstoffen met een ongeziene precisie te voorspellen. "In negen maanden tijd hebben wij meer stabiele materialen voorspeld dan in de vorige 49 jaar", voegt Martin eraan toe.

Van voorspelling naar realisatie
Nieuwe materialen voorspellen is slechts de eerste stap. Om deze voorspellingen om te vormen tot realiteit, maakt Altrove gebruik van zijn eigen AI-modellen om productierecepten te creëren. Elk recept, dat variabelen bevat zoals de verhoudingen, temperatuur en tijdsduur, wordt individueel getest. De start-up maakt kleine stalen en controleert die met behulp van een geavanceerde karakteriseringstechnologie, die gebruik maakt van een diffractometer met x-stralen. Deze cruciale stap staat onder leiding van Joonathan Laulainen, medeoprichter en technisch directeur, expert in materialenwetenschap.

Automatisering voor een versnelde ontdekking
Om meer recepten tegelijkertijd te kunnen testen en de resultaten snel te kunnen verbeteren, wil Altrove zijn labo automatiseren. Dit zal de feedback lus versnellen en de fabricatierecepten efficiënter verfijnen.

Altrove positioneert zich als een AI-bedrijf dat zich focust op materialen. Het wil licenties verkopen voor zijn innovatieve materialen of die vervaardigen in partnerschap met andere bedrijven. De fondsenwerving van 3,7 miljoen euro werd geleid door Contrarian Ventures, met deelname van Emblem en gerenommeerde business angels zoals Thomas Clozel (CEO van Owkin) en Julien Chaumond (CTO van Hugging Face)..

Altrove vindt inspiratie bij biotechbedrijven die AI gebruiken om nieuwe medicijnen te ontdekken, maar past die aanpak toe op het ontdekken van materialen. De start-up hoopt zijn geautomatiseerde labo tegen einde dit jaar af te hebben en zijn eerste materiaal over 18 maanden op de markt te brengen.

Met zijn innovatieve technologie en unieke aanpak herdefinieert Altrove de manier waarop wij nieuwe materialen ontdekken en vervaardigen, en opent zo de deur naar grote vooruitgang in verschillende sectoren.

Back to top button
Close
Close