Google Assistant bespioneert u!

De voice dienst van Google is nog maar net beschikbaar in België, maar is meteen al onderwerp van een nieuw schandaal. De reden: de Amerikaanse gigant zou privégesprekken afluisteren van de eigenaars van de voice assistent. Een woordje uitleg.

post-image-3

De sprekende assistent van Google, die sinds mei in België beschikbaar is, brengt de tongen in beweging. Het nieuws dat de VRT onthulde sloeg in als een bom: de Amerikaanse gigant zou namelijk "privégesprekken van de eigenaars van voice assistenten afluisteren".

De journalisten van de tv-zender zeggen dat zij "opnames gevonden hebben die door Google gemaakt zijn zonder de toestemming van  zijn klanten, afkomstig van Franstalig België, Nederland en Frankrijk". Wat dus een flagrante overtreding zou zijn van de Europese wet op gegevensbescherming.

Google geeft deze praktijk toe, maar rechtvaardigt die omdat "de opnames enkel doorgestuurd worden wanneer de opgenomen taal onverstaanbaar is, en met de bedoeling dat een werknemer die kan ontcijferen en opnieuw noteren". Google verdedigt zich ook dat het "de anonymisering van de klant verzekert via een geavanceerd versleutelingssysteem".

Officieel zou amper 0,2% van de opnames door mensen beluisterd worden, wat neerkomt op ongeveer een duizend gesprekken per week, door elke werknemer van de onderaannemer van Google die door de journalisten van VTM ondervraagd werd.

Net zoals zijn concurrenten `Siri` (Apple) en `Alexa` (Amazon), kan de slimme assistent `Google Assistant` via spraak een reeks commando`s activeren, zoals een telefoongesprek maken, een sms lezen, het weerbericht van het KMI raadplegen, nieuws over het verkeer van de NMBS geven, of een Bpost-pakje localiseren.

Wordt vervolgd…

Back to top button
Close
Close