5G-veilingen officieel van start

Sébastien Soriano, president van ARCEP, bevestigde deze week dat de  5G-veilingen, gepland voor 29 september, zullen doorgaan. Bouygues, Orange, SFR en Free zullen deelnemen, elk met als doel zijn aandeel in frequentiebanden te bemachtigen.

post-image-3

De president van de Autorité de Régulation des Communications Electroniques et des Postes (ARCEP) maakte maandag bekend dat de start van de 5G-veilingen, die op dinsdag 29 september in Frankrijk plaatsvinden, zal doorgaan.

Die veilingen waren aanvankelijk eerder gepland,  en enkele maanden geleden liet Bouygues verstaan dat het de veilingen wilde uitstellen omwille vanwege netwerkproblemen die een groot aantal 4G-gebruikers tijdens de lockdown ondervonden -  een groot probleem voor de thuiswerkende werknemers. De regering en de operator Free van hun kant hebben op deze aankondiging vol ongeduld gewacht.

Praktisch
Er worden 11 blokken van 10 MHz te koop aangeboden, ofwel 110 MHz aan frequentiebanden. De basisprijs voor elk blok is vastgesteld op 70 miljoen euro. Bouygues, Orange, SFR en Free, die elk al een 50 MHz-blok bezitten dat zij voor 350 miljoen euro gekocht hebben, zullen de resterende frequentiebanden delen.

Verschillende Franse burgemeesters aarzelen nog
De uitrol van 5G is weliswaar slechts een kwestie van tijd,  maar toch  tonen sommige Franse steden hun terughoudendheid om deze technologie onder ogen te zien. Verschillende burgemeesters zijn bezorgd over de risico`s waaraan de bevolking blootgesteld zou kunnen worden,  en weigeren simpelweg de installatie van 5G in hun stad en beroepen zich op het voorzorgsprincipe. Dit is met name het geval van Pierre Hurmic en Anne Vignot, groen-burgemeesters van de respectievelijke steden Bordeaux en Besançon. De ARCEP-president verduidelijkte echter: “We gaan geen 5G opleggen. Het is geen staatsproject, maar een industrieel project geleid door telecomoperatoren”.

 

Back to top button
Close
Close