Xerius lanceert eerste bruto-netto calculator voor zelfstandigen

Xerius stelt vandaag de eerste bruto-netto calculator voor zelfstandigen voor. Met deze tool kunnen alle startende zelfstandigen en werknemers die van ondernemen hun hoofdberoep willen maken, voor het eerst in een handomdraai hun te verwachten inkomsten berekenen. Uniek is dat ze dat met deze calculator niet enkel kunnen voor vennootschappen maar ook voor eenmanszaken. Met deze intuïtieve tool wil Xerius de drempel naar het voltijds ondernemerschap verlagen door een antwoord te bieden op de meest prangende vraag van mensen die willen ondernemen: “Hoeveel zal ik netto verdienen?”

post-image-3

De gratis bruto-netto calculator is eenvoudig en accuraat: het verrekent naast dagtarieven en aantal werkdagen ook alle financiële parameters zoals groeps- en hospitalisatieverzekering, aftrekbare kosten, socialezekerheidsbijdragen en personenbelasting. Verder gebruikt Xerius zijn kennis om berekende assumpties rond het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) in het model te betrekken. De tool geeft op basis van de bruto omzet een schatting van de netto-inkomsten nadat alle kosten zijn afgetrokken.

Ook loontrekkenden met zelfstandige ambities die willen weten wat ze zouden moeten factureren om een gewenst nettoloon over te houden, zijn geholpen met de bruto-netto calculator. De tool vraagt enkel je e-mailadres en is meteen toegankelijk voor iedereen die een zaak wil starten – ongeacht hoe ver gevorderd hun ondernemingsplannen voor een eenmanszaak of vennootschap zijn. Zo vergemakkelijkt Xerius ook de taak van boekhouders als partner naar zelfstandigen toe. Dankzij de tool kunnen ze makkelijk met de verwachte kosten spelen en kunnen hun klanten zich beter voorbereiden. 

Franky Haesevoets, Afgevaardigd Bestuurder bij Xerius: “De vraag naar een bruto-netto calculator voor zelfstandigen is enorm. Dat merken we aan de vragen die mensen met ondernemingsambities stellen aan ons Ondernemingsloket en op ondernemersfora. De populairste blogs op onze site hebben ook allemaal betrekking tot die bruto-netto berekening. We juichen toe dat het aantal zelfstandigen in bijberoep in de afgelopen 5 jaar met 12% is toegenomen tot ruim een kwart miljoen werknemers (250.263). Xerius biedt die laatste groep met de bruto-netto calculator een accuraat beeld van hun potentiële inkomen als zelfstandige in hoofdberoep. Zo verlagen we hun drempel en promoten we nog meer het ondernemerschap tout court in België.”

SD Worx, Teal Partners en erkend boekhouder optimaliseerden tool

Xerius werkte voor de bruto-netto calculator samen met softwarebedrijf Teal Partners, dat met de steun van VLAIO en de technologie van DTAI-KU Leuven de berekeningsmotor achter de tool bouwde. Een erkend boekhouder controleerde en valideerde de berekeningen. Het sociaal secretariaat SD Worx leverde de knowhow om bruto naar netto om te zetten.

Tanguy Nicolay, Product Owner van de bedrijfsleidersservice van SD Worx ziet de meerwaarde van deze calculator: “Wie overweegt om zelfstandige te worden of een vennootschap op te richten, komt best financieel goed voorbereid aan de start. De sociale bescherming en nodige verzekeringen zijn vrij complex. De begeleiding door specialisten is vaak cruciaal. Wij zien dit ook als een kritische succesfactor voor wie groeit en op termijn personeel wil aanwerven – ook daar zijn simulaties van de kosten belangrijk.

In 2018 waren er in België al 1.112.138 zelfstandigen aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ook groeide het aantal zelfstandigen en vennootschappen die zich inschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) om hun ondernemingsnummer te activeren met 5,90%. De kans is reëel dat dat cijfer verder boomt: net als de nieuwe vennootschapswetgeving die op 1 mei in werking treedt, verlaagt ook de bruto-netto calculator van Xerius drastisch de drempel om zelfstandige te worden. De tool berekent als eerste ooit wat je inkomen zou zijn en welk vermogen je opbouwt in je vennootschap. Ook uniek is dat deze tool simuleert wat je van je uitgekeerde dividenden overhoudt na belastingen.

Xerius voegt de bruto-netto calculator ook toe aan Xerius Drive – een platform dat geïnteresseerden van A tot Z laagdrempelig informeert over ondernemen. Een aanpak die vruchten afwerpt: het aantal inschrijvingen bij Xerius groeide vorig jaar maar liefst met 7,19%. Het percentage zelfstandigen dat zich vorig jaar aansloot bij Xerius groeide zelfs sterker (+7,55%) dan de markt zelf (+5,9%).

Back to top button
Close
Close