Apple: nieuwe iPhones en een smart watch waarbij gezondheid centraal staat

Apple heeft woensdag drie nieuwe iPhones voorgesteld, voorzien van zeer grote schermen, XS Max, XS en Xr genoemd, naast een nieuwe versie van zijn smart watch, die voorzien is van elektrocardiogram-functies. De groep met de appel hoopt hiermee dat de gebruiker zo gewoon wordt om duurdere hardware te kopen, nu de wereldwijde vraag naar smartphones stagneert.

post-image-3

De relatief kleine veranderingen in het assortiment hebben de beleggers niet verrast, maar het aandeel van Apple ging toch 1,5% lager. Maar dit jaar is het meer dan 30% gestegen, om de 1.000 miljard dollar te overschrijden, het eerste bedrijf dat deze grens overstak. De beleggers hebben als reactie op het bericht verkocht, zo merkt Jake Dollarhide op (Longbow Asset Management) "maar het zal ongetwijfeld in de volgende weken en maanden beter gaan, vooral met de sterke eindejaarsfeesten in het vooruitzicht".

Het is geen verrassing dat de nieuwe mobiele telefoons slechts weinig verandering bieden tegenover de iPhone X, die verleden jaar uitkwam. Apple gebruikt over het algemeen het suffix S om aan te geven dat enkel de interne onderdelen verbeterd werden.

Het smart watch van zijn kant positioneert zich nu duidelijker als toestel waarbij gezondheid centraal staat. In zijn persconferentie in het Steve Jobs Theater, op de campus van de groep in California, heeft Tim Cook, CEO van het merk, verklaard dat de Apple Watch het meest verkochte uurwerk ter wereld is.

De groep stelde een nieuw model voor, de Apple Watch series 4, voorzien van een scherm dat 30% groter is dan bij de vorige versies. Het is verkrijgbaar in twee afmetingen, 40 en 44 mm, en voorzien van een kast in keramiek en saffierkristal. De chip kan een val detecteren, en laat toe om de hulpdiensten te verwittigen.

De Apple Watch series 4 kan ook het hartritme monitoren en de hulpdiensten verwittigen bij een abnormale hartslag. Het uurwerk kan een elektrocardiogram meten, een nuttige functie om het hart en bepaalde ziekten te monitoren. Apple zegt dat het voor deze functie, die in de VS in de loop van het jaar beschikbaar wordt, de homologatie verkregen heeft van de FDA (Food and Drug Administration).

De nieuwe uurwerken worden op de markt gbracht aan 399 en 499 dollar (342,9 en 428,8 euro) terwijl de series 3 versies nu 279 dollar gaan kosten.

"Het is een erg belangrijke deal", was het commentaar van Ross Muken, analist bij Evercore, op het akkoord dat met de FDA afgesloten werd. "Apple lijkt vooral gericht te zijn op hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld, en het is een grote doorbraak voor Apple  als zorgbedrijf".

DE GROOTSTE IPHONE
Wat het nieuwe high end model betreft, de iPhone XS Max, die is voorzien van een OLED-scherm (organic light emitting diode) van 6,5 inch (16,5 cm), zonder rand rondom. Het werd gebouwd rond een A12 Bionic processor, voorzien van een neurale motor met 8 kernen en gegraveerd in 7 nanometer. Het is de grootste iPhone tot nu en ook een van de grootste op de markt, met een prijs die begint aan 1.099 dollar.

Apple heeft ook een tweede model voorgesteld. Deze iPhone Xs is voorzien van een OLED-scherm van 5,8 inch, en is qua design gelijkaardig aan de iPhone X maar met betere onderdelen. De prijs start vanaf 999 dollar.

Het derde model, de iPhone Xr, heeft een 6,1 inch LCD-scherm, een minder dure technologie dan OLED, en is qua uiterlijk gelijkend op de iPhone X met één enkele camera. Dit model, dat op 26 oktober uitkomt, zal vanaf 749 dollar verkocht worden.

De nieuwe iPhones beschikken over een opslagruimte die tot 512 gigabyte kan gaan, betere augmented reality functies, een hogere waterdichtheid en een performantere camera.

De iPhone Xs en Xs Max zijn ook voorzien van twee SIM-kaarten, zodat men twee telefoonnummers op één enkel toestel kan gebruiken.

 

Back to top button
Close
Close