Hoe WhatsApp zwendel en `fake news` verspreidt

Een verontrustende vaststelling: de sociale app WhatsApp zou dienen om zwendel en nepnieuws te verspreiden. Experts hebben een zwakke plek in de software ontdekt waarmee iemand boodschappen kan onderscheppen en manipuleren die gestuurd worden door leden van een groep, of tijdens een privégesprek.

post-image-3

Deskundigen van beveiligingsspecialist Check Point hebben ontdekt dat hackers zich in een positie kunnen manoeuvreren waardoor zij niet alleen bewijsmateriaal in hun voordeel kunnen ombuigen, maar ook valse informatie kunnen creëren en verspreiden.

Deze zwakke plek in de WhatsApp app zou drie soorten aanvallen mogelijk maken.

Met de eerste zou men het antwoord kunnen wijzigen dat aan een persoon gestuurd wordt, om hem zo dingen te laten zeggen die hij nooit gezegd heeft.

Met de tweede zou men een boodschap kunnen citeren in een antwoord tijdens een groepsgesprek, om zo de indruk te wekken dat die boodschap van een bepaalde persoon komt, die in werkelijkheid zelfs geen deel uitmaakt van de groep.

En met de derde zou men een boodschap kunnen sturen naar een groepslid, die eruitziet als een groepsboodschap, maar die in werkelijkheid slechts naar één enkel lid gestuurd werd. Het antwoord van dat groepslid zou daarentegen wél naar de hele groep verzonden worden.

 

Back to top button
Close
Close