Apple blokkeert de NY Times app in China op vraag van de regering

Apple heeft de nieuwsapp van de New York Times uit zijn `app store` in China teruggetrokken op vraag van de Chinese autoriteiten, zo verklaarden de twee bedrijven donderdag apart van elkaar.

post-image-3

De Engelse en Chinese versie van de app werden op 23 december teruggetrokken uit de iTunes store, volgens de New Yorkse krant, die het bericht als eerste bracht. Deze vraag kwam er toen de Cyberspace Administratie in China (CAC) opriep tot sterker toezicht op de media, waarbij internetregulator de vrees aanhaalde voor sociale onrust, morele schade en bedreiging van de nationale veiligheid.

"De vraag van de Chinese overheden om onze apps terug te trekken kadert in hun bredere poging om de lezers toegang te ontzeggen tot de onafhankelijke verslaggeving die de New York Times brengt over China", zo verklaarde de woordvoerder van de krant, Eileen Murphy, aan Reuters.

De Chinese overheid blokkeert sinds 2012 de websites van de Times, na een reeks artikels over de rijkdom die de familie van Wen Jiabao, toen Eerste Minister, volgens de New York Times vergaard had. "Wij werden geïnformeerd dat de app de plaatselijke wetgeving overtrad", zo zei Fred Sainz, een van de woordvoerders van Apple aan Reuters.

De apps van andere publicaties waarvan de sites in China geblokkeerd zijn, zoals CNN, Wall Street Journal en Financial Times, blijven beschikbaar in de iTunes Store.

(via Reuters)

Back to top button
Close
Close