1,4 miljoen Belgen slachtoffer van cybercriminaliteit!

Symantec publiceert de eerste studie die gewijd werd aan cybercriminaliteit in België. De resultaten zijn verbijsterend: 1,4 miljoen mensen werd al slachtoffer van malware in 2010. Een fenomeen dat een prijskaartje heeft: 347,5 miljoen euro op jaarbasis! En het ergste moet nog komen, met de mobiele toestellen...

post-image-3

Symantec schat de kosten voor het oplossen van het probleem op 160 miljoen euro (187,5 miljoen euro aan tijd die verloren werd bij het oplossen van incidenten bij de slachtoffers van cybercrime).

Volgens het onderzoek is 50% van de internauten van 18 jaar en ouder tijdens zijn leven al eens slachtoffer geworden van cybercriminaliteit (56% daarvan was in het laatste jaar slachtoffer). De meest voorkomende cyberaanvallen zijn virussen / malware, die goed zijn voor 42% van de aanvallen, terwijl phishing 6% uitmaakt van de illegale acties. Aanvallen op de profielen bij sociale netwerken zijn goed voor 4% van de vastgestelde feiten.

Het fenomeen van de cybercriminaliteit treft nu ook de mobiele toestellen. Het baart de specialisten van online beveiliging in elk geval zorgen: het aantal nieuwe lekken bij mobiele besturingssystemen die tussen 2009 en 2010 vastgesteld werden, steeg met 42% in een jaar tijd. Deze explosieve groei van mobiele zwakke plekken, gekoppeld aan de populariteit van de sociale netwerken en het ontbreken van een afdoende bescherming, zou grotendeels het opflakkeren van de cybercrime kunnen verklaren.

De belangrijkste slachtoffers zijn jonge mannen die veel gebruik maken van het mobiele internet, om preciezer te zijn mannen tussen 18 en 30 jaar (80% ervan was al slachtoffer van een cybercrime).

Ondanks deze onrustwekkende cijfers "nemen de internauten de dreiging van cybercriminaliteit nog altijd niet ernstig genoeg", legde Homayoun Sarkechik uit, Regional Product Manager bij Norton. Vooral wanneer men verneemt dat 47% van de internauten niet beschikt over een up-to-date antivirusprogramma!

Wereldwijd bedraagt de totale kostprijs van cybercriminaliteit (rechtstreeks financieel verlies plus verloren tijd samen) 338 miljard dollar. Er zijn een 431 miljoen slachtoffers van cybercriminaliteit, wat neerkomt op bijna veertien nieuwe slachtoffers per seconde, oftewel een miljoen per dag.

Back to top button
Close
Close