Nog 20 apps treden toe tot de coalitie tegen de App Store en de Google Play Store

Slecht nieuws voor Apple en Google: de Coalition for App Fairness krijgt nog meer medestanders.

post-image-3

De Coalition for App Fairness (CAF) is een onlangs gevormde organisatie die strijdt voor een eerlijkere regelgeving in de App Store en de Google Play Store. Zij stelt onder andere de heffing van 30% in vraag die door Apple toegepast wordt en strijdt tegen praktijken die zij  oneerlijk acht tegenover de ontwikkelaars. Amper een maand na haar lancering telt de coalitie 20 nieuwe bedrijven die de zaak bijtreden. Wat niet in het voordeel van Apple en Google speelt.

In september 2020 hebben 13 grote bedrijven, waaronder Netflix, Match Group en Spotify de handen ineen geslagen om de Coalition for App Fairness op te richten (de `coalitie voor eerlijkheid bij apps, in het Nederlands). Doel van de organisatie: praktijken bestrijden die zij anti-concurrentieel acht en die momenteel toegepast worden door Apple en Google in hun respectieve app-winkels.

Een van de voornaamste eisen betreft de heffing die de app-winkels toepassen, en waardoor Apple een commissie van 30% ontvangt op alle aankopen die binnen apps gedaan worden. Deze heffing is ook de reden voor de strijd tussen Epic Games en Apple. De leden van de coalitie menen dat deze commissie veel te hoog is, terwijl het bedrijf van Tim Cook verzekert dat het de kost is voor de kwaliteit en de veiligheid van de geleverde dienst. De CAF wil ook dat de ontwikkelaars kunnen kiezen uit verschillende app-winkels en dat zij toegang krijgen tot bepaalde technische informatie.

20 nieuwe applicaties treden toe tot de coalitie
Klaarblijkelijk zitten andere bedrijven op dezelfde golflengte en ook zij treden toe tot de beweging. In een persbericht heeft de Coalition for App Fairness de komst van 20 bijkomende bedrijven gemeld. Tot de nieuwe leden behoren Beonex, Breath Ball, Challenge App by Eristica, Cladwell, Down Dog Yoga, Gift Card Offerwall, Green Heart Games, Imagine BC, Passbase, Qobuz, QuackQuack, Qustodio, Safari Forever, Schibsted, Snappy Mob, SpanishDict, Sygic, Vertical Motion, YARXI en de Mobile Marketing Automation.

De apps bestrijken verschillende domeinen zoals games, ontwikkelingstools, muziek, productiviteit, sport, financiën, reizen en educatie, en zij komen uit de hele wereld. De landen die in de beweging vertegenwoordigd zijn, zijn Frankrijk, Canada, Duitsland, India, Israël, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Australië, Spanje, Singapore, Slovakije en Noorwegen.

De Coalition for App Fairness wordt steeds gevaarlijker voor Apple en Google. Deze stap komt de situatie van Apple en Google echt niet ten goede - zij liggen immers al in het vizier van verschillende overheidsinstanties over de hele wereld, omwille van hun anti-concurrentiële praktijken. Tegen hen loopt ook een grootschalig onderzoek van de antitrust-commissie van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. Google wordt ook door de Amerikaanse justitie vervolgd voor misbruik van zijn dominante positie met zijn zoekmachine. Dit proces lijkt het grootste antitrust-proces van de XXIe eeuw te worden.

Back to top button
Close
Close