De Verenigde Staten zetten hun oorlog met Huawei verder in Brazilië

De Amerikaanse ambassadeur in Brazilië heeft getracht om de Braziliaanse overheid te overtuigen om Huawei uit te sluiten van zijn 5G-netwerk, door een aanbod te doen om de lage 5G-kosten van Huawei te compenseren.

post-image-3

De Verenigde Staten lijken echt vastberaden om de ontwikkeling van de Chinese economie te bemoeilijken, vermits het Chinees-Amerikaanse conflict steeds verder gaat, deze keer tegen de achtergrond van de 5G-technologie.

Na eerst getracht te hebben om Brazilië via diplomatieke weg te overtuigen om Huawei uit te sluiten van zijn 5G-netwerk, heeft een Amerikaanse delegatie Jai Bolsonaro ontmoet in Brasilia en is er uiteindelijk in geslaagd om op 19 oktober jongstleden in Brazilië een financieringsakkoord van een miljard dollar te laten tekenen op de domeinen van staal, ethanol, suiker en telecommunicaties. In feite is de deal grotendeels gericht op het compenseren van de lage kosten van de 5G van Huawei en zo China van de competitie uit te sluiten.

Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, is tevreden met het succes van het manoeuvre: "Wij hebben Brazilië aangemoedigd om samen te werken om er zeker van te zijn dat wij China aandachtig opvolgen op het gebied van alle soorten technologie, telefonie en 5G". Hij voegt eraan toe dat "we hier in de Verenigde Staten maatregelen genomen hebben, wij blijven voortgaan en wij hopen echt dat Brazilië met ons mee gaat".  Een eerlijke, ondubbelzinnige verklaring.

De Chinese ambassade van Brazilië van zijn kant heeft op Twitter geantwoord: "Onlangs heeft een klein aantal Amerikaanse politici, die geen respect hebben voor de feiten en een reeks leugens fabriceerden, lasterlijke aanvallen gelanceerd tegen de 5G van Huawei. Zij hebben hun staatsmacht gebruikt om de legitieme operaties van Chinese high tech bedrijven te belemmeren, onder het mom van de nationale veiligheid".

Brazilië zal in de loop van volgend jaar aankondigen wie zijn 5G operator wordt. Een verdict dat oorspronkelijk voor 2020 voorzien was en uitgesteld werd omwille van de gezondheidscrisis.

Back to top button
Close
Close