Nokia: weldra een 4G-netwerk op de Maan?

Het Artemis-programma van de NASA wil binnen de tien volgende jaren een blijvende menselijke aanwezigheid op de maan bewerkstelligen. Om dat te doen heeft de nationale overheid aan Nokia gevraagd om er een 4G-netwerk uit te bouwen, dat in zijn maanlanders geïntegreerd zal worden.

post-image-3

In het kader van de Artemis-missie van de NASA, die een blijvende menselijke aanwezigheid op de maan wil mogelijk maken, is er een 4G-netwerk nodig, om vanop afstand bepaalde technologische toestellen te controleren en video in hoge definitie te kunnen verspreiden. Dat is waarom de NASA aan Nokia deze opdracht toevertrouwd heeft.

Marcus Weldon, CTO van het Finse bedrijf, legt uit: "Wij bouwen momenteel het allereerste mobiele communicatienetwerk uit op de maan. Betrouwbare, stevige communicatienetwerken met een grote capaciteit zullen essentieel zijn om een blijvende menselijke aanwezigheid op het maanoppervlak te ondersteunen". Een uitdaging voor Nokia, dat ervoor moet zorgen dat het netwerk in staat is om aan de extreme omstandigheden van de ruimte te weerstaan alsook aan de lancering- en landingsprocedures. Het zal ook in de extreme omstandigheden van de ruimte moeten kunnen functioneren.

Het Artemis-programma is goed op weg, vermits Australië, Canada, Japan, Luxemburg, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk enkele dagen geleden een verdrag getekend hebben dat de vrede in de ruimte moet verzekeren.

Parallel met dit akkoord werden de kandidaturen van Space X en Blue Origin allebei weerhouden om nieuwe maanlanders te ontwikkelen, waarmee de NASA de astronauten naar de Maan kan sturen. Slechts één van beide bedrijven zal uiteindelijk weerhouden blijven, en zo de partner worden van de NASA in het kader van Artemis.

Back to top button
Close
Close