SpaceX: Starship zou Mars kunnen bereiken in 2024

Elon Musk, CEO van SpaceX, is van plan om het ruimteschip Starship naar Mars te sturen vanaf 2024. Dat is in elk geval wat hij aangekondigd heeft op de International Mars Society Convention op 16 oktober jongstleden.

post-image-3

De miljardair heeft bevestigd dat het ruimteschip Starship de rode planeet tegen 2024 zou kunnen bereiken. Deze vlucht zou goederen naar Mars vervoeren en zou dus volledig onbemand zijn. In de tussentijd zou datzelfde ruimteschip in 2022 naar de maan vertrekken, het jaar daarop een toeristische vlucht rond onze satelliet uitvoeren, en zal dienen als maanlander voor de Artemis-missie van de NASA in 2024.

Na het succes van de Crew Dragon ruimtecapsule focust SpaceX zich nu op het ruimteschip Starship. Het prototype daarvan slaagt er momenteel in om gedurende 40 korte seconden te vliegen, maar toch rekent het bedrijf erop dat het schip volgend jaar een baan rond de aarde kan bereiken. Starship zou binnenkort superkrachtig moeten worden en herbruikbaar, en de Maan en Mars moeten veroveren, geladen met mensen en cargo. Het ruimteschip zal immers in staat zijn om 100 kubieke ton in een baan rond de aarde te brengen.

Er bestaat een periode die gunstig is voor een vertrek van de aarde naar Mars, en die geschiedt ongeveer elke 26 maand. Die had zich al in juli 2020 voorgedaan; China, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten hebben toen dan ook elk een missie naar de rode planeet gestuurd. SpaceX heeft dus de volgende gunstige periode tot doel gesteld: "Ik denk dat wij een kans maken om te slagen voor het tweede venster voor lancering naar Mars". De NASA van zijn kant zal zijn rover Perseverance inzetten, om stalen te verzamelen en zo de toekomstige menselijke verkenning voor te bereiden die voorzien is voor 2033.

De deadline die Elon Musk vermeldt mag dan al dichtbij lijken, en het doel niet realiseerbaar, toch lijkt de CEO van SpaceX vastberaden. Starship werd verleden jaar met veel toeters en bellen onthuld, en voorgesteld als het "ruimteschip dat de wereld moet veroveren". Met als doel "in de ruimte te reizen zoals men in het luchtruim reist".

Back to top button
Close
Close