Facebook en Twitter: partijdigheid bij de Amerikaanse presidentiële campagne?

De verspreiding van een artikel, dat op 14 oktober gepubliceerd werd door de New York Post en dat het over de zoon van Joe Biden had, werd beperkt door de sociale netwerken Facebook en Twitter. En meer was er niet nodig voor de republikeinen om het over een schandaal te hebben.

post-image-3

Op 14 oktober heeft de New York Post Hunter Biden, de zoon van de kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Joe Biden, ervan beschuldigd verdachte banden te onderhouden met een Oekrainse gasgroep.  Waar zij over het algemeen met de vinger gewezen worden omdat zij te traag verhinderen dat valse informatie verder verspreid wordt, liggen Twitter en Facebook nu om de tegengestelde reden onder vuur. Zij worden ervan beschuldigd de verspreiding van dit controversiële artikel beperkt te hebben, en de twee internetgiganten hebben aanvaard dat zij hierover zullen getuigen voor een senaatscommissie op 28 oktober eerstkomend - amper een week dus voor de dag van de verkiezingen.

Twitter en Facebook hebben weliswaar allebei de toegang tot het artikel van de New York post beperkt, omdat zij menen dat de onthulde feiten niet geverifieerd zijn, maar toch zeggen zij om twee verschillende redenen gehandeld te hebben. Twitter zegt dat het artikel tegen zijn beleid indruist om artikels te delen waarvan de bron afkomstig is van een hacking, en dat dit de reden is waarom het netwerk het delen van het artikel geblokkeerd heeft. Facebook van zijn kant liet het delen toe, maar modereerde de verspreiding ervan, in afwachting van een factcheck. Die is ondertussen gebeurd, maar het artikel draagt geen label dat het verloop van de herziening aangeeft.

Wat is dan toch de bron van informatie, die aan de basis ligt van het schrijven van dit artikel? De New York Post bevestigt dat een laptop, die verondersteld wordt aan Hunter Biden te behoren, achtergelaten zou zijn in een herstelwerkplaats in Delaware. De verantwoordelijke zou een kopie van de harde schijf gemaakt hebben, die hij aan advocaat Rudy Giuliani bezorgd heeft, de voormalige burgemeester van New York, waarna hij het origineel aan het Federal Bureau of Investigation gaf. En het is via Giuliani dat de New York Post dan verwittigd werd.

Tot nu is er onduidelijkheid over de betrokkenheid van Hunter Biden in deze affaire, evenals over de legitimiteit van Facebook en Twitter om de verspreiding te beperken van het artikel dat de zoon van de kandidaat voor de democraten beschuldigt. Het is evenmin geweten of deze smet de kansen van Joe Biden in de race naar het Witte Huis zal beïnvloeden.

Back to top button
Close
Close