China: een gigantische loterij wordt door Shenzhen georganiseerd

1,5 miljoen dollar in digitale yuan zal in negen Chinese steden verdeeld worden, om zo het aankoopgedrag met betrekking tot digitale valuta te testen. Met dit initiatief positioneert China zich als een pionier  op dit gebied.

post-image-3

Een initiatief voor een gigantische loterij, gefinancierd door het district Luohu en gelanceerd door de stad Shenzhen, in samenwerking met de People`s Bank of China, loopt momenteel voor de inwoners van negen Chinese steden. De bedoeling? De digitale yuan promoten en het consumptiegedrag van de Chinese burgers bestuderen. Slechts één voorwaarde: geen geldtransferten.

Sinds de lancering van dit initiatief op 12 oktober hebben de Chinese bedrijven zich gehaast om het gebruik van deze munt aan te bieden als  online betaalmiddel en in hun fysieke verkooppunten, en zo de winnaars van de loterij te verwennen.

China blijft weliswaar de tussenkomst van commerciële banken behouden, maar het promoot toch de digitale yuan en beklemtoont dat deze munt de overheid toelaat om te strijden tegen criminele activiteiten zoals witwaspraktijken en de PBC helpt om de circulatie van fysiek geld te controleren.

De digitale yuan moet het opnemen tegen een aantal plaatselijke digitale betaalsystemen zoals Alipay en WeChatPay, die momenteel de Chinese markt voor mobiele betalingen domineren. Dat betekent dus voor de Centrale Bank dat het de controle verliest over de cash gelden die op het grondgebied circuleren.

Volgens een rapport van de Bank for International Settlements dat in januari werd gepubliceerd, is 20% van de centrale banken in de wereld van plan om binnen zes jaar hun eigen digitale valuta te lanceren. China wil zich op dit gebied als pionier vestigen. Een manoeuvre dat succesvol lijkt, vermits de digitale valuta van de People`s Bank of China al gebruikt werd in pilottransacties voor een totale waarde van 1,1 miljard yuan, of ongeveer 130 miljoen euro.

 

Back to top button
Close
Close