Tencent en Ant Group in het vizier van de Verenigde Staten

Na TikTok is het nu Tencent en Ant Group dat de Verenigde Staten in het vizier nemen, en ze zijn vastbesloten om de groei en de uitrol te vertragen van de betaaloplossingen van Tencent en Alibaba.

post-image-3

Twee bronnen dicht bij het Witte Huis onthullen dat de Amerikaanse regering bezorgd is over de uitrol van de online betaalsystemen van Alibaba en Tencent, en de impact die zij zouden kunnen hebben op de veiligheid van de Verenigde Staten. Alhoewel de WTO China gelijk gegeven heeft in de oorlog met de Verenigde Staten, trekt de Amerikaanse regering een nieuwe kaart door het Chinese digitale betaalsysteem met de vinger te wijzen.

Alibaba en Tencent zijn leden van de Chinese Federatie van Internetbedrijven (CFIS), die "de ontwikkeling van structuren van de (communistische) Partij in de industrie" wil promoten. De bank- en privégegevens van miljoenen gebruikers staan daarbij op het spel, en de Verenigde Staten willen zich dus verzekeren dat die goed beheerd worden. Het is ook mogelijk dat het land van Uncle Sam eveneens een Chinese dominantie van de digitale betaalmiddelen vreest, vooral omdat de Ant Group, eigendom van Alibaba en eigenaar van Alipay, binnenkort naar de Beurs zou kunnen trekken.

Critici van Tencent en Alibaba hebben er nu belang bij om stevige juridische bewijzen aan te dragen als zij de WTO en de Amerikaanse gerechtshoven willen overtuigen van het wangedrag van China, vooral omdat de Verenigde Staten met deze nieuwe beschuldigingen het risico lopen ervan beschuldigd te worden dat zij enkel de economische ontwikkeling van Chinese bedrijven willen verhinderen. Zoals wij u verleden week al uitgelegd hebben, heeft rechter Carl Nichols immers onlangs China gelijk gegeven, door het verbod van TikTok op Amerikaanse bodem tijdelijk te verhinderen.

Een oplossing van dit nieuwe Chinees-Amerikaanse conflict is echt wel dringend: Donald Trump, die nog maar pas in het hospitaal lag na Covid-19 opgelopen te hebben, staat achter in de peilingen. Het lijkt er echter op dat de buitenlandse politiek van de huidige president duidelijk verschillend is van die van zijn tegenstander, Joe Biden, die op 17 september op de CNN-zender China een "concurrent" noemde en Rusland "een tegenstander". De betrekkingen tussen China en de Verenigde Staten zouden binnenkort wel eens drastisch kunnen veranderen.

 

Back to top button
Close
Close