Het verzamelen van gegevens van kinderen: gerechtelijke stappen tegen YouTube

YouTube wordt ervan beschuldigd dat het illegaal persoonlijke gegevens verzameld heeft die toebehoren aan minderjarigen. Deze onthullingen zouden Google, het moederbedrijf van het videohostingplatform, veel geld kunnen kosten.

post-image-3

De ouders van 5 miljoen Britse kinderen jonger dan 13 jaar beschuldigen YouTube ervan dat het illegaal gegevens van kinderen verzameld heeft door middel van targetingmethoden gericht op een jong publiek, wat een "zware inbreuk" maakt op de regels die in het land gelden. Het klachtendossier preciseert dat YouTube "systematisch inbreuk gemaakt heeft op deze wetten door gegevens van kinderen te verzamelen zonder vooraf de instemming van de ouders te vragen".

De tech justice groep Foxglove heeft zich achter de eisers geschaard en geeft hen zijn steun. Als de feiten bewezen worden zou Google verplicht kunnen worden om 2,72 miljard euro te betalen, wat neerkomt op 100 tot 500 pond per kind.

Bij de voorbereiding van zijn verdediging heeft YouTube al meteen gezegd dat hat platform bestemd is voor gebruikers ouder dan 13 jaar, wat trouwens vermeld staat in de gebruiksvoorwaarden van het platform. YouTube zegt bovendien dat de applicatie YouTube Kids daarentegen speciaal voor kinderen is, en het stipt aan dat de bescherming van kinderen en hun gezin centraal staat bij haar inspanningen.

Back to top button
Close
Close