Apple kiest ervoor om zijn computers te voorzien van zijn eigen chips

Apple kondigde maandag aan dat het zijn Mac computers wil voorzien van processoren die het intern ontwierp, bijna vijftien jaar nadat het overschakelde naar Intel-chips.

post-image-3

Apple Silicon, de nieuwe chip voor de computers van de groep met de appel, is gebaseerd op een ARM-architectuur, net zoals de modellen die al in de iPhones en iPads zitten. Apple voorziet om de eerste Mac met deze chip tegen het einde van het jaar op de markt te brengen en de overgang naar deze nieuwe architectuur in ongeveer twee jaar af te ronden.

Apple ging in 2006 over van PowerPC processoren van IBM en Motorola naar Intel chips, wat een lange overgang met zich meebracht waarbij de groep zijn hele gamma vaste en draagbare computers uitrustte met processoren van de halfgeleidergigant. Tim Cook, CEO van de groep, verklaarde tijdens zijn traditionele conferentie voor ontwikkelaars (WWD) in San Francisco dat de nieuwe overgang een nieuw, belangrijk tijdperk markeert voor Apple.

De groep uit Californië heeft ook verschillende innovaties voorgesteld voor zijn mobiele besturingssystemen, die met name de nadruk leggen op de bescherming van de privacy. Tot de belangrijkste nieuwigheden behoren Carkey, waarmee u uw iPhone kan omvormen tot een virtuele autosleutel, en het voertuig kan delen met familieleden. De BMW 5 serie zal het eerste voertuig zijn dat compatibel is met deze functie.

De groep gaf ook zijn kaartsoftware Plans een update, zodat die nu de laadpalen voor elektrische wagens aangeeft. BMW en Ford zullen de eerste fabrikanten zijn die erop voorkomen.

De WorldWide Developer Conference (WWDC) is een belangrijk evenement voor de groep met de appel, omdat zijn strategie tegenwoordig grotendeels berust op betalende diensten, zoals de App Store, zijn online winkel die een commissie toepast van 15% tot 30% op de apps en abonnementen die via de store verkocht worden. De App store is de enige manier om apps op de mobiele toestellen van Apple te verdelen.

De Europese Commissie heeft verleden week aangekondigd dat het twee onderzoeken opent, namelijk naar het betaalsysteem Apple Pay en de online winkel App Store. De EC meent namelijk dat de praktijken van de Amerikaanse groep de concurrentieregels van de Europese Unie zouden kunnen schenden.

Back to top button
Close
Close