Facebook VS Immoweb: het sociale netwerk richt zijn pijlen op de vastgoedmarkt

Facebook heeft aangekondigd dat zijn marktplaats voortaan ook honderdduizenden immo-zoekertjes zal bevatten. Hiermee plaatst het netwerk zich frontaal tegenover de traditionele immo-sites. Met meer dan een miljard actieve gebruikers, en een 6,21 miljoen maandelijks actieve gebruikers in België zou Facebook de grootste immo-website kunnen worden.

post-image-3

In augustus heeft Facebook zijn tabblad "Marketplace" gelanceerd, een dienst waarmee de gebruikers voorwerpen online kunnen kopen en verkopen. Er is geen geïntegreerde betaling, het is enkel een middel om kopers en verkopers met elkaar in contact te brengen, net zoals bij de online zoekertjessites. Een sofa die u kwijt wil, een bed dat niet de juiste afmetingen heeft, of kleding die u niet meer bevalt - de mogelijkheden zijn enorm. Facebook zal u nu ook een handje toesteken om logies te vinden.

Dankzij een partnerschap die het afsloot met immobiliënportaals zoals Apartment List en Zumper, verzekert Facebook zich van een kwalitatieve lijst en een evenwichtig aanbod. De gebruiker van zijn kant zou panden kunnen doorzoeken op basis van verschillende criteria zoals ligging, prijs, aantal kamers, … net zoals bij een immo-website dus.

Het sociale netwerk heeft duidelijk de vastgoedmarkt in het vizier. Het valt nu af te wachten of het netwerk ook zal beginnen met de verkoop, of dat het zich zal beperken tot verhuring (wie durft daarop te weden?).

Vincent Cogels is er eerder gerust in. Hij is CEO van Immoweb, een echte reus in deze sector met ongeveer 300.000 dagelijkse bezoekers. Aan onze collega`s van L`Echo verklaarde hij: "De deal die Facebook getekend heeft, heeft betreking op partners van het tweede plan, terwijl het bedrijf, gezien zijn kracht, ongetwijfeld grotere spelers had kunnen binnenhalen. Maar zonder die partnerschappen is er geen business. Wij houden deze ontwikkelingen nauwlettend in het oog, maar die moet men eerder zien als een signaal".

Momenteel is het moeilijk te zeggen wat gebeuren gaat. De slagkracht kennende van het netwerk uit Palo Alto, zal deze nieuwe strategie ongetwijfeld een grote impact hebben op de plaatselijke vastgoedspelers. Het blijft echter moeilijk iets met zekerheid te zeggen. Wait and see..

Back to top button
Close
Close