Zeven van de tien IT-beslissers op het Europese vasteland zien het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU als een kans voor hun organisatie

Dat blijkt uit een onderzoek van de wereldwijde cloud- en netwerkaanbieder Interoute naar hoe directeurs en managers omgaan met de huidige dynamiek in politiek en samenleving wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt dat men toch al optimistisch is over de vooruitzichten voor het komend jaar: 63 procent van de Europese bedrijven verwacht een hoge groei.

post-image-3

Meer dan 800 Europese IT-beslissers uit negen West-Europese en Scandinavische landen hebben aan het onderzoek deelgenomen. Het ondernemersvertrouwen rondom de Brexit is het grootst in Frankrijk (83 procent) en België (78 procent), en het laagst in Zweden (49 procent). De vooruitzichten betreffende de Brexit waren over het algemeen in heel Europa positief. Toch gelooft 63 procent van de IT-leiders dat de Brexit ook het gevaar van het  uiteenvallen van de EU met zich meebrengt. In Duitsland acht men dat het gevaar het grootst (78 procent), in Denemarken het kleinst (46 procent). In België verwacht 60 procent van de CIO’s dat de Brexit mogelijk het begin van het einde van de EU is.

Vanwege het veranderende politieke klimaat geeft 95 procent aan dat de Brexit een directe invloed op het besluitvormingsproces heeft gehad. Aan de andere kant zegt 96 procent dat de algehele politieke onzekerheid in Europa op dit moment (zoals bijvoorbeeld het buitenlandse beleid van Amerika en Rusland) de besluitvorming beïnvloedt. Organisaties zijn gedwongen om te reageren op het veranderende zakelijke landschap. Drie van de vijf organisaties (61 procent) zetten in op nieuwe projecten voor digitale transformatie als antwoord op de dynamiek en ontwikkelingen. België is één van de koplopers bij die focus op digitale transformatie. 68 procent van de IT-beslissers is bezig met projecten voor digitale transformatie of met de technologische infrastructuur om doorlopende innovatie mogelijk te maken.

De belangrijkste drijfveren voor digitale transformatieprojecten die in heel Europa genoemd werden: kostenverlaging door het verbeteren van operaties (46 procent), het verbeteren van de werknemerservaring door meer mobiele en sociale mogelijkheden (45 procent) en het verbeteren van de klantervaring (41 procent).

Michel Verwaerde, Country Manager België en Luxembourg van Interoute, merkte op: “Het VK en Europese vasteland maken een periode van politieke onzekerheid door, die invloed heeft op IT-beslissers in alle sectoren. Ambitieuze organisaties zien dit als een tijd van kansen en mogelijkheden. Een tijd waarin de juiste technologie-investeringen zullen leiden tot een hoge groei en een betere ervaring voor zowel werknemers als klanten. Veranderend buitenlands beleid, de Brexit en zelfs nieuwe AVG-regels dwingen organisaties om de juridische, financiële en operationele aspecten van hun bedrijf onder de loep te nemen. Digitale transformatie gaat over het creëren van een organisatie die genoeg flexibiliteit heeft om op markt- en geopolitieke veranderingen te reageren. Organisaties die nu stappen zetten om ervoor te zorgen dat ze de juiste basis voor hun digitale infrastructuur hebben, zullen ongetwijfeld de beste positie innemen om in deze onzekere tijden te slagen.”

De resultaten van deze enquête zijn afkomstig uit het rapport “The challenges facing European IT decision-makers engaged in digital business transformation”, waarin de factoren worden onderzocht die de IT-besluitvorming bepalen en waarin wordt gekeken naar hoe senior IT-professionals zich op verandering voorbereiden. Dowload het rapport hier

Back to top button
Close
Close