Pawshake: een Beestig geslaagde Belgische uitvinding!

Twee Belgische ex-werknemers van eBay hebben een site gelanceerd die diereneigenaars in contact wil brengen met “pet-sitters” - personen die de dieren willen opvangen als de eigenaars met vakantie gaan. Er is veel vraag naar dit soort project, waarin de "community" centraal staat. We laten u kennismaken met het businessmodel veel weg heeft van een toekomstig succesverhaal.

post-image-3

Wanneer je weet dat 8 diereneigenaars op 10 het moeilijk hebben om iemand te vinden die op hun dier wil passen wanneer ze met vakantie zijn, begrijp je beter waarom Pawshake zich settelt in deze niche die volop groeit. In de sector van het dierenwelzijn wordt in België ieder jaar 1 miljard euro gespendeerd; de markt van dienstverlening in deze sector is in volle ontwikkeling.

Dries Coucke, die sinds 2002 de site Pets.be beheert, kwam op het idee van Pawshake. Zijn concept kreeg vorm toen Tanguy Peers (voormalig CIO van eBay België) besloot om het project te ondersteunen.

Het principe is eenvoudig: de diereneigenaar schrijft zich in op de site en zoekt een “pet-sitter” in zijn buurt. Beide ontmoeten elkaar vóór de deal gesloten worden, om te zien of het “klikt”. De transactie kan dan plaatsvinden en de dienst wordt vervolgens gequoteerd door de gebruiker. We vinden hier de stempel terug van eBay, hoewel het beoordelingssysteem meer uitgebreid is, met verschillende evaluatiecriteria.  

 

Businessmodel

 

De site strijkt 19% op van de transacties en stort het saldo aan de dienstverlener, zodra de dienst is geleverd. Inschrijven is gratis en zal dat volgens de oprichters altijd blijven. Er is hier dus geen sprake van een premiumprofiel of mogelijkheden om betere verwijzingen te krijgen via X- of Y-betalingen. Alleen de evaluaties tellen in de klassering van de dienstverleners. Dit brengt ons bij een tweede belangrijke punt van deze site: gelijkheid. De site wil er door het gelijkheidsprincipe voor zorgen dat de verschillende spelers op hetzelfde niveau belanden, of het nu gaat om een occasionele pet-sitter of om een professional die de site gebruikt als doorgeefluik naar andere, meer uitgewerkte diensten.

De twee oprichters hebben exclusief aan Digimedia laten weten dat ze de volgende maanden een speciale app zullen lanceren. Deze zal interactief zijn en de community levend houden via foto’s die mensen kunnen posten en andere functionaliteiten die op dit moment worden ontwikkeld.

Deze "Airbnb" voor dieren heeft een mooie toekomst in het verschiet en zou snel moeten groeien. Uitbreiden naar het buitenland zit in de pijplijn, maar Pawshake wacht eerst tot de Belgische markt, altijd een uitstekende test case, zijn oordeel velt.

Back to top button
Close
Close