KMO overspoeld door golf van cyberaanvallen

Geconfronteerd met de sterke stijging van digitale aanvallen wenden de bedrijven zich tot verzekeringsmaatschappijen om oplossingen te vinden.

post-image-3

Tom Van Britsom, expert in cybernetica, stelt dat de digitale gevaren in 2023 helemaal niet afnamen. In tegendeel, zij stegen nog. Volgens de risicobarometer staat cyberfraude bovenaan en overtreft het natuurrampen en dreigingen met conflicten.

Bij Vanbreda Risk & Benefits kende de verkoop van verzekeringspolissen tegen cyberdreigingen een stijging: die ging in het jaar 2023 van 13,1 miljoen naar 15,6 miljoen euro. Tegelijkertijd bereikte het bedrag aan verliezen als gevolg van fraude 3 miljoen euro. Dit soort verzekeringen dekt verschillende zaken, zoals factuurfraude of fraude op het niveau van de algemene directie (CEO-fraude).

Een dure schok
Deze aanvallen mogen dan al niet zichtbaar zijn met het blote oog, maar dit betekent niet dat zij niets kosten, want zij brengen vaak een langdurige onderbreking van de bedrijfsactiviteiten met zich mee evenals een grote gegevenslek.

De bankensector, vroeger zelf het voornaamste doelwit, ziet dat tegenwoordig ook de KMO en productiebedrijven getroffen worden door cyberaanvallen. In de bankensector houdt de Europese Centrale Bank (ECB) nauwlettend de cyberbeveiliging van de marktspelers in het oog, door met name stresstesten op te leggen om te beoordelen of zij in staat zijn om met eventuele aanvallen om te gaan.

Back to top button
Close
Close