Test: de Samsung Galaxy S5

De laatste nieuwkomer uit het Samsung-gamma, waar ongeduldig op werd gewacht, is eindelijk te koop. Het biedt ons de kans om zijn functionaliteiten en geavanceerde technologieën uit te testen, en ook zijn tekorten en zwakten te ontdekken.

Om te beginnen wezen de experten van het mobiel bureau Tapptic ons erop dat ons een waterdichte gsm was beloofd, terwijl blijkt dat de huls gewoonweg waterbestendig is en niet meer dan een meter diepte verdraagt.  Maar goed, dat is dan maar zo, want de stofbestendigheid is toch echt een pluspunt. Wat vooral opvalt is het design van de S5.

 

Terwijl de concurrentie toestellen maakt uit glas en aluminium (de Sony Z2) of in aluminium uniBody (HTC one M8), stelde Samsung zich gewoon tevreden met het verbeteren van de sensatsie van hoe de achterste hoes aanvoelt. Om een tegengewicht te bieden ligt de S5 prettiger &in de hand dan de S4. En dat ondanks zijn groter formaat en zijn gewicht, dat 15 gram zwaarder werd. Dit had een handicap kunnen zijn, maar nu maakt het van de S5 een steviger toestel, dat minder weg heeft van een speeltje.

 

Over naar het scherm. De kwaliteit ervan en de uitstekende aanwending van de Super-Amoled-technologie, zeker in de modus “Ultra energiebesparend”, zijn een uitstekende troef voor het Koreaanse bedrijf. Daar staat tegenover dat er qua  geïntegreerde technologieën relatief nutteloze sensoren aanwezig zijn. De hartritmesensor is niet meer dan een gadget. Hij wordt op dit ogenblik uitsluitend gebruikt in de app S-Health en we vragen ons af wat zo’n sensor, gezien zijn geringe precisie, te bieden heeft. De vingerafdruklezer is wel erg efficiënt, en er wacht de gespecialiseerde sensoren van Samsung beslist een mooie toekomst, maar de herkenningscapaciteiten moeten nog wel wat bijgeschaafd worden.

 

De foto’s dan. De fotokwaliteit en het reactievermogen van de APN zijn onmiskenbaar een troef en moeten benadrukt worden. Daar staat tegenover dat de fotokwaliteit op lage lichtsterkte heel wat minder is en we het dus niet kunnen hebben over een uitstekend fotografisch rapport.

 

We wijzen u nog op de verdwijning van de button "Menu Android", vervangen door de multitaskbutton. Google vond deze button niet meer nodig sinds Android 2.3, dat zegt genoeg. En we betreuren de verdwijning van Tuner FM, niet onmisbaar maar een nuttige gadget. We zijn positief over de levensduur van de batterij, en als deze op termijn nog efficiënter wordt zullen we zeker niet klagen. Nog altijd in hetzelfde lijstje: de USB3 is uitermate praktisch en verkort de oplaadtijd aanzienlijk.

  

Onze conclusie: de Galaxy S5 is duidelijk een erg goede smartphone en een waardige opvolger van de S4, waarvan hij meer dan de grote lijnen overneemt, zowel qua design als qua werkvermogen. Maar hij inspireert zich misschien iets te veel op de S4, want er werd duidelijk niet geluisterd naar de verwijten die de S4 werden gemaakt, zoals de wildgroei van op voorhand geïnstalleerde apps die de opslagruimte aanzienlijk beperkt.

 

 

Back to top button
Close
Close