Mobistar houdt (goed) koers

De hele sector heeft een moeilijk semester achter de rug. Mobistar moet het bovendien opnemen tegen een koploper, die weliswaar geplaagd wordt door interne conflicten. Toch slaagt Mobistar erin om koers te houden. Geen spectaculaire groei, maar toch slaagt de nummer 2 erin om goede punten te halen in zo goed als al zijn verschillende activiteiten.

post-image-3

Een stijging met 4,9% voor mobiele telefonie, 95,2% voor M2M (machine to machine), 25,5% beter voor de vaste lijnen, en in totaal een halfjaarlijks omzetcijfer van 820 miljoen euro.

In cijfers betekent dit amper 0,1% beter dan de referentieperiode 2010, maar Benoit Scheen, CEO van Mobistar, steekt graag een beschuldigende vinger uit naar de Belgische en Europese overheden die de nationale interconnectiekosten (terminatiekosten) en de roaming onder druk zetten. Maar daarover heeft de klant geen klagen. Het ARPU (gemiddeld inkomen per gebruiker) daalde met 3 euro per maand omwille van regelgevende maatregelen, maar blijft toch bijna 30 euro (tegenover 32 euro in dezelfde periode 2010). Wat toch weer goed nieuws is voor de gebruiker.

Voor Mobistar zou deze regelgeving over een jaar trouwens een positief effect kunnen hebben, vermits het einde 2012 toegang moet krijgen tot de VDSL van Belgacom en de kabel. Een aanvaardbare termijn, meent B. Scheen, indien men weet dat momenteel nog bijna 50% van de Belgen gebruik maakt van analoge tv.

Op de resultaten van de andere operatoren is het nog even wachten, maar Mobistar kan melden dat het sterker geworden is in het mobiele, de vaste lijn, M2M (inbegrepen internationaal) en tv, zelfs indien de 21.000 Starpack decoders nog niets zijn vergeleken met de concurrentie. De uitdaging om 50.000 Starpacks in een jaar tijd te bereiken zal ongetwijfeld niet gehaald worden.

Een ander minpunt is dat de markt nog altijd weigerachtig staat tegenover mobiele datatransfers. Bijna 10 jaar na de lancering van de 3G (UMTS) in België boezemen de tarieven nog altijd angst in. En dat begint wel lang te duren.

Maar voor Mobistar bevestigen de halfjaarlijkse cijfers de prognoses die de directie een jaar geleden vooropstelde. Wat de beleggers moet geruststellen. De resultaten van Belgacom worden vrijdag verwacht.

Show More
Back to top button
Close
Close