De pc-markt maakt een "periode van aanpassing" door

Dat zijn de woorden van Gartner in haar publicatie van de lijst met de beste pc-bouwers voor het 2e trimester. HP blijft aan kop, Dell en Lenovo doen het terug beter terwijl Acer van het podium verdwijnt. Over het algemeen is de wereldwijde markt van de pc`s in het genoemde trimester toch met 2,3% gestegen.

post-image-3

Na jaren van sterke groei verslapt de markt van de pc, alhoewel toch nog een lichte groei behouden blijft. Met 85,2 miljoen computers verkocht is er tegenover hetzelfde trimester in 2010 een groei met 2,3% in aantal stuks (in de VS echter een daling met meer dan 5%). Veel minder dan de 6,7% die beloofd was bij vroegere voorspellingen. En de prijs per stuk daalt nog.

De sterke groei van de vier laatste jaren was vooral te danken aan het effect van de mini-notebook en de goedkope notebook. Volgens Mikako Kitagawa, senior analist bij Gartner, zou de markt nu in een "periode van aanpassing" zitten. Onlangs had ook IDC een daling voorspeld van de vraag naar pc`s, veroorzaakt door een verzwakkende verkoop van tablets en een slabakkende economie.

De voornaamste lering die men kan trekken uit het rapport van Gartner is dat Dell Acer voorbijsteekt, om zich meester te maken van de tweede plaats achter HP. Een première voor Dell, dat de tweede plaats op het ereschavot van het Gartner klassement niet meer bezet had sinds einde 2008. De analist schrijft deze heropleving toe aan de investeringen die Dell deed in het bedrijfssegment. Lenovo van zijn kant gaat lopen met de 3e plaats met een groei van 22,5%. De achteruitgang van Acer is volgens Gartner te wijten aan "een businessmodel dat gebaseerd is op grote volumes aan lage prijzen, dat zijn doeltreffendheid verloren heeft".

Show More
Back to top button
Close
Close