Windows wil een processor per merk van tablets. Een punt, dat is alles

Geconfronteerd met het vooruitzicht een resem verschillende versies van Windows 8 te moeten ontwikkelen, vraagt Microsoft aan haar partners chipsfabrikanten om een  merk van tablets te kiezen dat zij van hun chip willen voorzien. En dat zij zich daar dan de hele levensduur van Windows 8 aan houden.

post-image-3

Intel, Nvidia, AMD, Qualcomm, Texas Instruments en enkele andere minder bekenden zouden moeten beslissen of zij, voor de hele levensduur van de versie van het OS, willen werken met Dell, Asus, Packard Bell of Acer bijvoorbeeld.

Bloomberg zegt deze informatie van drie verschillende bronnen bij partnerbedrijven van Microsoft te hebben. Bedrijven die op het voorstel van Microsoft ingaan zouden     aan een lagere prijs kunnen beschikken over het tablet OS. Dit aanbod zou echter niet slaan op de klassieke versies van Windows voor PC en notebooks.

De bedoeling hiervan is duidelijk: het aantal versies verminderen, en ook de testperiodes verkorten.

Per slot van rekening houden ook Apple en Google hun hardware onder controle. Dat is overduidelijk bij Apple, dat zelf zijn materiaal ontwerpt. En de keuze bij Google mag dan al vrij zijn, toch werd een open source versie van Android 3.0 (Honeycomb) uitgesteld, en is er nu een goedkeuring van alle software tweaks vereist (zoals de gepersonaliseerde interface) die de tabletfabrikanten aanbieden, vooraleer zij erover kunnen beschikken. Het Android OS lijkt kortom steeds meer op het Apple-model. En steeds minder op een open source model.

Het is in deze context dat Microsoft tracht beperkingen op te leggen aan de processorfabrikanten. De baas van Acer zelf zou verklaard hebben dat Microsoft alles wil controleren. Maar dat moet het ongetwijfeld wel doen, wil het haar volgende OS snel uitbrengen.

Show More
Back to top button
Close
Close