HP heeft het gebruik van de  `memristors` begrepen

De fabrikant verzekert dat hij het geheim doorgrond heeft van het functioneren van de minuscule elektronische circuits, de "memristors". Een technologie die het flash en DRAM geheugen tegen 2013 zou moeten vervangen.

post-image-3

Zoals de naam het al aangeeft is de memristor in staat om de hoeveelheid stroom te onthouden die er doorheen gaat. Het interessantste is dat hij daarna die elektrische staat kan bewaren, zelfs wanneer hij geen stroom meer heeft.

In een artikel in de krant "Nanotechnology" zeggen de wetenschappers van HP dat zij erin geslaagd zijn om het chemische basisproces en de structuur op te sporen van wat zich binnenin een memristor afspeelt tijdens de elektrische operaties. Door het fenomeen te doorgronden zou HP de eerste memristors tegen 2013 op de markt kunnen brengen, alhoewel dit geen officiële aankondiging is maar eerder een schatting.

Het bijzondere aan de memristor is dat hij van het ene niveau van elektrische weerstand kan overgaan naar een ander, om de binaire informatie van de 0 en 1 weer te geven. Maar ook de tussenliggende niveaus.

De wetenschappers hadden al jaren geleden ontdekt dat het werkt, maar wisten niet hoe, noch waarom. Vooral omwille van de extreem geringe omvang van de elementen. Het is met behulp van X-stralen dat zij deze kanalen van 100 nanometer breed hebben kunnen observeren (1 nm is een miljardste van een meter).

Met de memristors zal men geheugen kunnen maken van het ReRAM type, niet-vluchtig geheugen dat de informatie behoudt zelfs zonder elektrische voeding. Dit in tegenstelling tot het DRAM van onze pc, dat naar nul herleid wordt wanneer de pc uitgeschakeld wordt.

Met de eerste prototypes van HP kon men een opslagdichtheid van 12 Gb per vierkante centimeter bereiken. Het niveau van miniaturisering dat men bij de productie bereikt is 15 nanometer, met een meerlagige capaciteit waardoor men 4 niveaus van het geheugen boven elkaar kon leggen.

De memristor zou dus het flash geheugen kunnen vervangen, waarvan de miniaturiseringscapaciteit over 4 jaar zijn limieten zou bereiken. Het zou iets langer duren vooraleer het DRAM geheugen verouderd is.

Show More
Back to top button
Close
Close