ARM zal Intel overschaduwen

In de IT-wereld, zijn er maar weinig monopolies zo uitgesproken als dat van Intel. Nochtans doet een kleine ARM-chip zich opmerken, mede door de ontwikkeling van draagbare apparaten. Volgens IDC zou deze chip tegen 2015 15% van de processors kunnen uitrusten.

post-image-3

ARM, dat zijn processors licentieert bij chipfabrikanten, is momenteel niet aanwezig op de markt van de PC’s die tot op heden grotendeels gedomineerd wordt door Intel (en accessoiregewijs door Advanced Micro Devices). Maar ARM zou wel eens zijn opwachting kunnen maken nu consumenten hun posities heroverwegen en nu de volgende versie van Windows low-power processors van ARM zal ondersteunen. Dat is althans wat Shane Rau beweert, onderzoeksdirecteur voor halfgeleiders bij IDC.

De tijden waarin ARM van oordeel was dat de PC-markt geen prioriteit was voor het bedrijf, zijn dus veranderd. ARM-processors maken nu onderdeel uit van de samenstelling van het merendeel van de tablets en de smartphones. De eerste Intel-chip daarentegen voor tablets (Oak Trail) zal pas tijdens de maand mei in productie gaan.

Het lijkt erop dat Windows 8 Intel-processors zal gebruiken, maar ook ARM-chips voor de laptops. Chip-fabrikanten zoals Nvidia, Qualcomm en Texas Intruments hebben reeds aangekondigd dat hun ARM-gebaseerde chips compatibel zullen zijn met Windows 8. Qualcomm en Texas Instruments hebben echter nog geen plannen om chips voor PC’s te ontwikkelen en doen enkel een beroep op ARM-chips voor de fabrikatie van hun draagbare apparaten. Dit is enorm goed nieuws voor ARM, dat misschien al wat kan worden geholpen door het Netbook-formaat vooraleer zich te richten op de desktopmarkt, de draagbare computers en andere servers, aldus S. Rau.

De meeste PC’s gebruiken software gebaseerd op de X86-architectuur, en Microsoft heeft ARM goede redenen gegeven om zich te gaan richten op de PC-markt. Toch zal dit nog niet meteen van een leien dakje lopen. Zo zijn de 64-bit capaciteit, de snelle internetverbindingen, een groter geheugen en talrijkere cores nog obstakels die moeten overkomen worden wil ARM meedoen met de groten. 

Show More
Back to top button
Close
Close