Een chip ter bescherming van high-tech producten en materialen

Inside Secure, leverancier van halfgeleiders voor beveiligde transacties en digitale identificatie, gaat een beveiligingsmodel commercialiseren waarmee fabrikanten hun producten kunnen beschermen tegen namaak en illegale kopiëren. De benaming: VaultIC 100.

post-image-3
Met zijn afmetingen van 2 op 3 mm, is de chip (waarvan de prijs nog niet meegedeeld werd) gemaakt om batterijen, laders, inktcartouches voor laser- en inkjetprinters te beschermen, alsook elk ander electronisch productaccessoire bestemd voor het grote publiek dat op grote schaal wereldwijd worden nagemaakt. De VaultIC 100-chip, die kleiner is in omvang en in geheugen, zal de globale kosten van het systeem doen dalen.

Printers die met een dergelijke chip zijn uitgerust, zullen zich met elkaar kunnen authenticeren, met de garantie dat de inktcartouche gecertifieerd is voor gebruik in de betreffende printer, en dat het bovendien gaat om een officiële inkt cartridge. De chip kan ook ingebouwd worden in telefoontoestellen en laptops om te verzekeren dat er enkel batterijen van hetzelfde merk worden gebruikt.

De VaultIC 100 biedt ook bescherming tegen het kopiëren van accessoires voor computers en spelconsoles, huishoudelectro, batterijladers, mp3-lezers, Bluetooth headsets,… In de praktijk stuurt het product (een printer of een telefoon) een willekeurig bericht naar het accessoire (inktcartouche of batterij) dat de beschermingschip bevat.

De VaultIC100 maakt vervolgens gebruik van zijn geregistreerde private key om de digitale handtekening van het bericht te verifiëren en deze naar de host terug te sturen. De host checkt dan de nodige handtekening en beslist al dan niet het accessoire goed te keuren. Voor nog meer bescherming, kan de VaultIC100 ook gebruikt worden in een public key infrastructuur (PKI).

Blijft wel de vraag of dit type van bescherming niet in strijd is met het recht op vrije concurrentie. Elke fabrikant zal hierop zelf een antwoord moeten formuleren, en dit geval per geval.
Show More
Back to top button
Close
Close