EU-richtlijn stemt software-uitgevers ontevreden

Volgens de BSA (Business Software Alliance) zullen de rechten van softwaregebruikers teruggedrongen worden indien het project in juni of juli goedgekeurd wordt.

post-image-3
Het Europese parlement stemde vorige donderdag in met onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Europese Raad over het samenstellen van een definitieve wettekst.

Eén van de voornaamste regels van de ontwerp-richtlijn heeft betrekking op de startdatum van de bedenktijd van 14 dagen (waarin een consument aangekochte goederen kan terugbrengen). Deze termijn zal niet aanvangen bij de bestelling van de goederen, maar bij de ontvangst ervan. Hierop zouden wel uitzonderingen zijn, namelijk bij de bestelling van muziek, films of software. In deze gevallen zal de verkoop worden afgerond op het moment dat de download plaatsvindt.

Het is net hier dat de BSA tussenkomt, namens haar leden (Adobe, Dell, Intel, McAfee, Microsoft en Symantec). Volgens Francisco Mingorance, die de BSA vertegenwoordigt bij de Europese instituten, ontstaan zo rare situaties. Zo vereist de richtlijn dat afgeleverde producten niet defect zijn. Dit zou leveranciers van software ontslaan van de plicht om later patches en updates te leveren. De consument komt dit natuurlijk niet ten goede.
Volgens Mingorance “is de behandeling van innovatieve en digitale diensten als broodroosters en wasmachines een terugval in consumentenbescherming van digitale diensten.”

EU-commissaris Viviane Reding ziet de situatie anders. Volgens haar “zal het voorstel de consumentenbescherming net doen toenemen door verborgen internetkosten terug te dringen.” Van zodra de instituten een akkoord hebben gesloten, wordt er een eindstemming verwacht in de vroege zomer. 
Show More
Back to top button
Close
Close