Een internet zonder spam?

Het idee is simpel: het versturen van elke e-mail taxeren met 1 eurocent. Een soort Tobintaks die de verzending van spam onbetaalbaar maakt. Maar is het echt zo simpel?

post-image-3
Omdat er geen sprake van is om deze tax door te voeren op het wereldwijde web, wil Duitsland een parallel mailsysteem ontwikkelen met identiteitsauthenticatie, vergelijkbaar met onze bpost.be. De naam van het systeem: “De-mail”, een afkorting gebaseerd op de woorden `Deutschland` en `mail`.

Om dit type van mail te versturen en te ontvangen, zal men zich geverifieerd moeten identificeren. Maar omgekeerd zal geen enkele e-mail worden gefilterd en dus verwijderd worden uit de inbox.

Alle berichten zullen worden versleuteld zodat zij tijdens het transport niet kunnen gewijzigd worden.

Deze nieuwe dienst zal worden mogelijk gemaakt door een nieuwe wet die de regering hoopt goed te keuren vóór eind maart. Ter herinnering: meer dan 80% van alle e-mails die circuleren op het internet zijn spammails. De spam is voornamelijk afkomstig van verkopers van geneesmiddelen (echte of valse).

Vanuit technisch standpunt zal De-mail draaien op de internetstandaarden. De-mail zal berichten overbrengen via versleutelde verbindingen tussen de dedicated SMTP-servers (Simple Mail Transfer Protocol), die enkel onderling communiceren, geïsoleerd van het wereldwijde web. Maar zelfs aan een kostprijs van 1 eurocent per e-mail kunnen de kosten erg snel oplopen. Dit kan leiden tot verschillende internet-universums. 
Show More
Back to top button
Close
Close