Brein-computer interface

Wie droomt er niet van om de ventilator te kunnen aanzetten, enkel door eraan te denken... Ditmaal werd er een echte verbinding ontwikkeld tussen de hersenen en de computer.

post-image-3

 

Tijdens CeBIT in Hannover toonde de onderneming G.tec (en zijn intendiX-technologie) een proces waarbij berichten kunnen worden ingetikt enkel door zich te concentreren op de letters op een scherm. Met deze interface, die bijvoorbeeld zal kunnen worden gebruikt door gehandicapte personen die enkel over hun zicht beschikken, zullen korte textuele berichten kunnen worden geschreven.

Met het systeem kunnen gehandicapten zich uitdrukken via een systeem van spraaksynthese, of zullen ze korte berichten kunnen sturen naar andere informaticasystemen. Ook naar de sociale netwerken.

Het systeem, intendiX genoemd, bestaat uit een helm voorzien van elektroden (EEG), een versterker en een Windows-applicatie die de hersengolven decodeert.

De versterker zal via Bluetooth kunnen aangesloten worden op een PC, zodat de gebruiker niet per sé naast de computer plaats hoeft te nemen. Dergelijke systemen voor gehandicapten bestonden reeds, maar deze keer volstaan 5 tot 10 minuten om deze operationeel te maken.

Concreet gesteld maakt deze interface gebruik van hersengolven beter gekend onder de naam P300 ERP. Deze golven komen tot stand 300 milliseconden na een stimulus (zoals een licht dat aanknippert of een stopsignaal op de weg). De werksnelheid van het systeem bedraagt 3,2 tekens per minuut.

 

Show More
Back to top button
Close
Close