295 exabytes op Blue Planet

Onderzoekers aan de University of Southern California (USC) schatten de hoeveelheid digitale informatie in omloop op 295 exabytes (20 nullen). Deze opslagcapaciteit kan vergeleken worden met een stapel CD’s tot aan de maan, vermeerderd met nog eens een kwart van die afstand.

post-image-3
En nochtans dwingt de natuur ons tot nederigheid, want deze massa aan informatie is nog kleiner dan het aantal bits dat opgeslagen is in alle DNA-moleculen van een volwassen man...

Het onderzoek had betrekking op de periode tussen 1986 en 2007. Volgens de onderzoekers vond het begin van het digitale tijdperk plaats in 2002.

In dat jaar overschreed de digitale opslagcapaciteit de analoge opslagcapaciteit (voornamelijk in de vorm van videocassettes). Nu, minder dan 10 jaar later, wordt 94% van ons geheugen in digitale vorm gerealiseerd. Tijdens de periode 1986-2007 steeg de informaticacapaciteit wereldwijd met 58% per jaar. Volgens Cisco steeg het mobiele dataverkeer vorig jaar zelfs met 159%.

De cijfers van de USC tonen aan dat in 2007 de mens 65 exabytes aan informatie deelde via mobiele apparaten. En dat was vóór de explosie van smartphones. 
Show More
Back to top button
Close
Close