Een "Unified Communications"-oplossing voor iedereen

Beschik nu over een uniek en enig mobiel telefoonnummer waarmee u in GSM- of Wifi-mode kunt bellen en waarmee u van het ene naar het andere netwerk kan overschakelen zonder onderbreking! Een droom die binnen enkele maanden of enkele weken werkelijkheid kan worden dankzij een gemeenschappelijk project van Mobile Vikings en Mondial Telecom.

post-image-3
Beide MVNO’s (Mobile Virtual Network Operators) testten in Gent een “Seamless Handover”-systeem uit dat de overgang mogelijk maakt tussen een Wifi- en een GSM-netwerk.
Mobile Vikings, ontstaan uit KPN en momenteel 30.000 leden tellend, gebruikte daarvoor het iSociety-platform ontwikkeld door het Belgisch bedrijf Mondial Telecom. Deze laatste is gespecialiseerd in de verkoop van tripleplay-oplossingen aan particulieren (Cherry) en in ontwikkelingen voor wereldwijde operatoren. De tweede testfase die zich richt op 200 “gewone” gebruikers, heeft de grote vraag aangetoond naar smartphones die van het GSM-netwerk naar het Wifi-netwerk kunnen overschakelen. De stagnatie van Skype zou juist worden toegeschreven aan het gebrek aan mobiliteit.

Voor de gebruiker is alles erg duidelijk: na een applicatie te hebben gedownload op zijn Android-smartphone (momenteel het enige ondersteunde OS), is het de telefoon die de wijze van tansmissie bepaald in functie van de kost (eerder wifi dan gsm) en de technische kwaliteit van de verbinding. Mondial Telecom heeft nog geen officiële releasedatum vooropgesteld, maar dit zou niet lang meer op zich laten wachten.

Wat nog onbekend is, is de kostprijs van de dienst (die gratis zou kunnen zijn) en de houding die andere operatoren zullen innemen tegenover deze applicatie. Er wordt ook uitgekeken of er tijdens het World Mobile Congress andere vergelijkbare initiatieven zullen worden voorgesteld.
Mondial Telecom, reeds 12 jaar actief op de markt, verkoopt vaste en mobiele telefonie en VoIP aan de eindgebruiker. Het bedrijf biedt ook technologische oplossingen aan operatoren aan.

De ontwikkeling van een Seamless Handover-oplossing is gebaseerd op de vaststelling dat in België 92% van de internet-toegangspunten uitgerust is met een Wifi-router. Anderzijds zullen, volgens Bernard Noël de Burlin, CEO van Mondial Telecom, de mobiele operatoren binnenkort geconfonteerd worden met een overbelasting van hun GSM-netwerk.
“Binnen 2 jaar zal het volume gegevens ver-dertigvoudigd zijn. Met onze oplossing kunnen operatoren een deel van hun dataverkeer op een ander netwerk overhevelen. Het merendeel van de consumenten bellen als ze in een situatie zitten van semi-mobiliteit. Wifi biedt een service aan de beste prijs.” De CEO van de Belgische MVNO ondersteunt de theorie volgens dewelke de smartphone de controle van de communicatie overdraagt aan de gebruiker. Het volgende mobiele congres in Barcelona moet ons een beter zicht bieden op deze nieuwe trend.
Show More
Back to top button
Close
Close