Een somber trimester voor de pc`s

In het voorbije trimester werd de verkoop van pc`s afgeremd door een zwakke vraag en voorraadproblemen, aldus de analyse van het studiebureau IDC.

post-image-3
De verkoop van pc`s in de EMEA-zone kende in het laatste trimester 2010 maar matige resultaten. Dat is vooral te wijten aan de verkoop van tablets, die de markt van de traditionele computers gekannibaliseerd hebben.
 
De groei beperkte zich tot 2,4% (tegenover hetzelfde trimester in 2009) in plaats van de verwachte 4,3%. De totale verkoop van het trimester bedroeg 31,5 miljoen exemplaren. Gelukkig zorgde het uiterst dynamische eerste semester 2010 ervoor dat het jaar 2010 als een goed jaar beschouwd kan worden, met een groei van bijna 13% en 110 miljoen stuks geleverd in de zone EMEA.
 
De situatie is minder schitterend indien men West-Europa apart beschouwt, waar de verkoop op jaarbasis daalde met 7%. De kerstverkoop werd onderuit gehaald door de tablets. De pc`s daalden globaal met 10% in het trimester, en zelfs met 29% voor de netbooks apart. Enkel de notebooks houden stand en kunnen het verlies beperken tot 0,5%. De desktop daalt met 19% en de all-in-one moeten het doen met een stijging van 1,8%. Zelfs de professionele verkoop die in de drie trimesters gestegen was dook op het einde van het jaar terug naar beneden, met min 1,1%.  Dat is voornamelijk te wijten aan de markt van de KMO die blijft lijden onder de crisis.
 
Wat marktaandeel betreft blijft HP de lijst aanvoeren ,  met meer dan 6,6 miljoen verkochte pc`s in de EMEA in het laatste trimester, een stijging met 8,1%. De nummer 2, Acer, gaat naar 4,7 miljoen met een verlies van ongeveer 20% (in eenheden). De voornaamste reden zou problemen met de voorraden zijn. Daarop volgen Dell (3,1 miljoen) met een groei van 11,8% en Asus, nu nummer 4, met 2,8 miljoen machines en 12,1% groei. De spectaculairste is Samsung, die in het laatste trimester een groei kent van 35,8% met 1,8 miljoen verkochte pc`s. De vijf eerste fabrikanten samen zijn goed voor nagenoeg 60% van de verkoop.
Show More
Back to top button
Close
Close