Gebruik van smartphones en tablets levert bedrijven meer voor- dan nadelen op, blijkt uit enquête

Uit een bevraging van Symantec bij ruim drieduizend bedrijven in 29 landen naar hun mobiele computergebruik met smartphones en tablets blijkt een steeds duidelijker tweedeling tussen innovatieve en terughoudende ondernemingen.

post-image-3

Op basis van het onderzoek bij bedrijven met vijf tot ruim vijfduizend werknemers zegt Symantec dat grote bedrijven en kmo`s die hun werknemers aanmoedigen om mobiele toestellen te gebruiken voor professionele doeleinden hun omzet sterker zien stijgen (44% bij de vernieuwers versus 30% bij de traditionele firma`s). Mobiel computergebruik leidt tot een hogere productiviteit van de werknemers en heeft een positieve invloed op het imago, de klanttevredenheid en de concurrentiepositie van een onderneming, aldus de studie. Andere gevolgen zijn gelukkiger werknemers en meer succes in het aantrekken en behouden van medewerkers. Die voordelen zetten bedrijven aan om smartphones en tablets te laten gebruiken voor het werk.
 
Bij traditionele bedrijven vindt mobiel computergebruik door werknemers trager ingang. Die bedrijven laten het mondjesmaat toe, op vraag van hun werknemers. De terughoudende bedrijven ervaren minder voordelen van smartphones en tablets. Ze hebben echter ook minder kosten die het gevolg kunnen zijn van onbeschermd mobiel computergebruik, zoals een derving van inkomsten door het verlies van bedrijfsgegevens.
 
Voordelen en risico`s

Van de innovatieve bedrijven zegt 66% dat de voordelen van mobiel computergebruik groot genoeg zijn om de risico`s erbij te nemen. Bij de terughoudende firma`s is 74% van oordeel dat de risico`s te groot zijn. Dat heeft als gevolg dat in innovatieve bedrijven 50% meer werknemers een mobiel toestel gebruiken voor hun werk dan in traditionele firma`s.
 
Ruim de helft van de innovatieve bedrijven (55%) koopt smartphones voor zijn personeel, terwijl dat bij de traditionele ondernemingen 44% is. Innovatieve bedrijven hebben ook, meer dan traditionele ondernemingen, een beleid voor het gebruik van mobiele toestellen. De innovatieve ondernemingen maken ook dubbel zo vaak als de traditionele (60% tegenover 33%) gebruik van technologie om dat beleid af te dwingen.
 
Symantec concludeert uit het onderzoek dat het gebruik van smartphones en tablets voor zakelijke doeleinden positief is voor bedrijven als ze erop voorbereid zijn. De marktleider in de bescherming van digitale gegevens raadt ondernemingen aan om met de mobiele applicaties te starten die de productiviteit van de werknemers het meest kunnen verhogen.
 
Symantec adviseert bedrijven een beleid over het gebruik van mobiele toestellen te hebben en de naleving ervan af te dwingen. De beveiligingsspecialist zegt ook nog dat bedrijven zich bewust moeten zijn van de risico`s, zoals gegevensverlies, en er goed aan doen om van innovatieve bedrijven op te steken hoe ze die risico`s zo klein mogelijk kunnen houden.

Show More
Back to top button
Close
Close