Welke toekomst voor het kanaal in 2013 ?IDC ondervraagt zijn kristallen bol.

In Singapore, durfde het adviesbureau IDC het aan zijn wereldwijde voorspellingen voor het IT-distributiekanaal in 2013 bekend te maken.  Er is niet enkel slecht nieuws, maar de channel community zal zich moeten aanpassen.

post-image-3

Eerste argument van Nostradamus: de fabrikanten zullen hun groei proberen te stimuleren  door zich te richten op de kleine en middelgrote ondernemingen en de middelgrote steden.  Twee doelgroepen waarvoor het kanaal een bijzondere rol zal moeten spelen.

 Volgens IDC, hebben de ISV (Independants Software Vendors) het moeilijk omwille van de Cloud, de mobiliteit en Big Data.  In het channel ecosysteem zal de ISV-gemeenschap een rijzende ster worden, schrijft het adviesbureau.  Tegelijkertijd zullen de fabrikanten een formele relatie met de ISV-gemeenschap proberen op te bouwen door hen, onder andere,  onderzoekfondsen aan te bieden.

Het kanaal zal vooral de sociale netwerken moeten leren beheersen.

Volgens IDC hebben de drie technologische pijlers (cloud, mobiliteit en sociale netwerken) nieuwe processen en nieuwe businessmodellen geïntroduceerd.  En het kanaal zal zich hieraan snel moeten aanpassen: “2013 wordt het jaar dat de fabrikanten het kanaal zullen helpen en met hen zullen samenwerken om de  businessplannen uit te voeren.

Een andere voorspelling: “Volgend jaar zullen de retailers toegevoegde waarde - stroomopwaarts (upstream) en stroomafwaarts (downstream) - toevoegen aan hun activiteiten en zullen ze alternatieve inkomstenbronnen, waaronder kredietverlening, logistieke steun en financiering verkennen. Het samenbrengen van virtuele en fysieke waarden onder de vorm van “value bundles” zal rijper zijn in 2013.”

Het studiebureau besteedde ook aandacht aan de Telco’s die zich een deel van de bedrijfsmobiliteitsmarkt proberen toe te eigenen. Om dit te bereiken zijn de Telco’s speciale relaties met dit marktsegment aan het opbouwen, in het bijzonder met de hulp van Systems Integrators en VAR’s die toegang hebben tot deze specifieke bedrijven.

Terwijl we sinds jaren praten over “SMB-in-a-box”, zal in 2013 het concept vereenvoudigd worden met functies zoals analyses, processen en verticale cloudoplossingen.

De “Vendors” hebben sinds het begin de relaties en de implementatie van de eerste fases voor de inzet van de Big Data Systems beheerd.  In 2013, zullen deze zich trachten te diversifiëren door hun ervaringen en best practices op het gebied van Big Data te verspreiden en ze zodoende toegankelijk te maken voor de Systems Integrators.

In de sociale mediawereld hebben de community-bouwers en de kanaalgemeenschap ervoor gevochten om uiteindelijk een evenwicht te vinden tussen connectiviteit, communicatie en samenwerking.

IDC meent dat de “freemium” tools alle aandacht zullen krijgen om Peer-to-Peer netwerken te vergemakkelijken binnen de kanaalgemeenschap.  IDC verwacht zich ook aan vele marketingactiviteiten van het IT-kanaal.  Het distributiekantoor voorspelt dat het marketingmateriaal en de toegang tot informatie en presentaties vergemakkelijkt zal worden, voor zover de organisaties hun eigen marketingdiensten creëren of dat ze deze uitbesteden aan “nichebedrijven”.

Ten slotte zal de talentenstrijd nog toenemen in 2013.  “Het kanaal zal de creatieve partnerships ontdekken en de P2P-oplossingen zoals outsourcing als nieuwe techniek om te beantwoorden aan de marktbehoeftes.

Dit waren de 10 voorspellingen van IDC… Te controleren binnen 12 maanden…

Show More
Back to top button
Close
Close