Smartphone: Sony en HTC laten  RIM en Nokia achter zich

De cijfers van Canalys zijn een illustratie van de slingerbeweging die de wereldwijde economie kent. Niet alleen lijden de grootste merken eronder, maar Azië wordt stilaan het centrum van de wereld... van de telefonie.

post-image-3

Voor het eerst is de zone Azië-Stille Zuidzee goed voor meer dan 50% van de smartphonemarkt. En de Aziatische bouwers maken daarvan gebruik om de macht te nemen. Sony en HTC steken daarbij de westerlingen RIM (Blackberry) en Nokia voorbij.

De cijfers van onderzoeksbureau Canalys hebben betrekking op het voorbije derde trimester. De wereldwijde verkoop van smartphones beloopt 173,7 miljoen stuks, wat een groei is met 44% tegenover hetzelfde trimester 2011.

In deze machtsstrijd leidt Samsung onafgebroken de dans sinds januari 2012, gevolgd door Apple. Samen zijn ze goed voor 50% van de verkoop. Daarop volgt nu Sony, dat 8,8 miljoen stuks verzet heeft, en voor het eerst sinds 2006 in de top 5 verschijnt. Wat voor een groot deel te danken is aan de Xperia. HTC heeft de vierde plaats met minder dan 5% van de markt (8,4 miljoen stuks) en RIM sluit het rijtje met 4,2% van de verkoop. Alle andere merken verdelen het restant van iets meer dan 38% van de markt onder elkaar, in deze volgorde: LG, ZTE, Lenovo en Huawei. Ver daarachter mag Nokia rekenen op een heropleving, voortgestuwd door Windows Phone 8, dat in het kielzog van Windows 8 voorgesteld werd. Het is nu af te wachten hoe de strijd zich zal ontwikkelen, nu er terminals onder Windows Phone 8 op de markt gebracht zullen worden door dezelfde bouwers die ook al Android aanbieden.

Show More
Back to top button
Close
Close