Windows 8 maakt zich klaar voor het kanaal

Hoe zal de verkoop van de nieuwe versie van Windows eraan toe gaan? Voor welke uitdagingen staat Microsoft en hoe moet het kanaal reageren op dit OS dat toch wel anders is dan de andere? Een interview met Philippe Rogge, General Manager BeLux en Jean-Benoît Van Bunnen, verantwoordelijke voor Windows.

post-image-3

Om voor activiteiten te zorgen in de winkels en de consument gerust te stellen, heeft Microsoft naar eigen zeggen geïnvesteerd in de retailgoeroe’s. 1200 werknemers van het kanaal hebben al trainingen gevolgd in de kantoren van de fabrikant. “Tijdens de lanceringsperiode en met Kerstmis zullen de personeelsleden van Microsoft langs de winkels gaan om demonstraties te geven. En tenslotte zullen 15 personen die in de demo’s zijn gespecialiseerd, deelnemen aan de speciale acties in de winkels.” 

Maar het verkoopsthema steunt duidelijk op de klassering van klanten om te vermijden dat ze slecht ingelicht tot aankopen overgaan die op teleurstellingen zouden uitdraaien. 

Philippe Rogge verzekert dat Microsoft zich bewust is van de noodzaak om het verschil duidelijk te maken tussen de versies Windows 8 en RT (Intel en ARM) die verschillende capaciteiten hebben: “We zullen aan category management doen om de consumenten goed te kunnen begeleiden bij hun keuze.” De consumenten zullen in de winkels de nieuwe gebruiksscenario’s kunnen zien die een besturingssysteem met aanraakfuncties mogelijk maakt. Maar het is niet juist om te zeggen dat de RT-versies geen enkele kantoorroeping hebben, preciseert J-B Van Bunnen: “De RT-versie beschikt standaard over het pakket Office home and student”. 

“Wanneer een klant een winkel binnenkomt, moet hij naar de gebruikscategorieën worden gestuurd. De verschillen tussen Windows 8 en RT zijn duidelijk vermeld,” benadrukt Philippe Rogge die hieraan toevoegt dat Microsoft zich engageert om een reclamecampagne rond de aankondiging te lanceren. 

Bestaat het risico niet dat consumenten zich laten afschrikken omwille van de noodzakelijke leerschool die ze moeten doorlopen voor Windows 8? Microsoft verzekert ons dat er geen enkele vorming nodig is. Bovendien zullen er video’s zijn met uitleg over de belangrijkste functies. 

Windows 7, waarvan nog cd’s in de rekken liggen die worden aangeboden aan 199 euro, zal niet langer worden verkocht. En alleen Windows 8 Pro zal toelaten om te “downgraden” naar  Windows 7. Deze functie is vooral voor bedrijven bestemd. 

Want Microsoft wil zich precies onderscheiden van iOS en van Android door een privé- en professioneel aanbod. Met de versie Windows 8 Enterprise zal men apps kunnen downloaden zonder langs de Windows Store te moeten passeren, en het OS meenemen op een USB-sleutel om het op gelijk welke computer te gebruiken. 

Als we hem vragen naar de kost van de toekomstige updates van de mobiele besturingssystemen, verzekert Philippe Rogge ons dat deze gratis zullen zijn, zoals op de tablets van Adroid en Apple. “Updates zullen meer en meer de trend worden en gratis zijn door de veralgemening van de cloud. We zien dat de releasecyclus van 3 jaar, via de cloud, zal veranderen in een wekelijkse update. Dat is de richting die de evolutie uitgaat.” 

Het vraagteken blijft de zwakte van de online winkel. “Het is een kwestie van tijd,” verdedigt  Philippe Rogge zich. “We hebben niet zoveel apps als onze concurrenten, maar gezien ons ecosysteem dat de apps voor Windows 8, Windows Phone en binnenkort voor de xBox samenbrengt, denk ik niet dat de ontwikkelaars deze enorme markt zullen willen missen.” 

De verkoop in België van het tablet ‘Surface’ van Microsoft blijft een mysterie. Er is op dit moment geen enkele informatie beschikbaar. 

Philippe Rogge erkent dat Microsoft zich op een "breekpunt bevindt, een erg strategisch moment dat steunt op verschillende interfaces, verschillende werelden, met inbegrip van consoles en de cloud.” Het is een interessant moment, maar gevaarlijk voor de fabrikant die niet meer over het quasi monopolie beschikt dat Microsoft in het begin van de eeuw had. 

Show More
Back to top button
Close
Close