Bent u klaar voor de EMaaS?

In dit tijdperk waar mobiliteit, BYOD en de "As a Service" platformen centraal staan, spoort analist Jack Gold (J. Gold Associates) de IT-kanalen aan om eens te kijken naar EMaaS (Enterprise Mobility as a Service).

post-image-3

De bedrijven hebben weliswaar gemakkelijk een antwoord kunnen bieden op de complexiteit van de mobiliteit binnen het bedrijf zelf, maar toch dwingen het fenomeen BYOD (Bring Your Own Device), de fragmentatie van de apps en de steeds meer doorgedreven eisen van de gebruikers hen ertoe om beroep te doen op cloud diensten. Om bijvoorbeeld het beheer van private mobiele toestellen en appstores te verzekeren.

"Ik verwacht een belangrijke verschuiving van de meeste diensten die normalerwijze geleverd worden via het intern IT-systeem, naar de EMaaS toe: beheer van toestellen, beveiliging, installatie van toepassingen verschuiven naar Cloud gebaseerde diensten die door derden geleverd worden", legt Jack Gold uit. Voor de 3 à 4 volgende jaren rekent de analist op een sterke groei van de EMaaS, om uiteindelijk 20 tot 25% te bedragen van de totale markt van diensten en toepassingen voor bedrijven.

In vergelijking met een traditionele interne infrastructuur biedt de EMaaS verschillende voordelen. Om te beginnen kan men de investeringen (capex) verschuiven naar lopende uitgaven (opex), die over het algemeen gemakkelijker vrij te maken zijn. Verder kan EMaaS heel snel geïmplementeerd worden en is het aanpasbaar aan de noden van het bedrijf zowel in de hoogte als de laagte.
En tot slot brengt het meer flexibiliteit in de keuze van terminals en toepassingen, terwijl er toch nog ondersteuning gegeven wordt bij het beheer en aan de eindgebruikers.

Volgens Jack Gold zouden enkel bedrijven met zeer hoge beveiliging (in de financiële domeinen) geen belang hebben bij  EMaaS. Deze nog beperkte markt zou een snelle expansie moeten kennen met de hulp van belangrijke spelers zoals SAP, IBM, HP of Oracle, of carriers die gefocust zijn op managed services.

Als conclusie meent de analist dat de bedrijven weldra een echte keuze zullen hebben tussen het implementeren van mobiele diensten intern binnen het bedrijf, of via het EMaaS aanbod. De resellers van het kanaal moeten er eens over nadenken.

Show More
Back to top button
Close
Close