IBM PureSystem: een verkoopsargument voor het najaar

IBM heeft zijn PURE-aanbod gelanceerd, dat bestaat uit systemen met geïntegreerde expertise. Ze zijn vanaf nu in productie en zullen voornamelijk worden verkocht door de IBM-partners die er hun vlaggenschip van zouden moeten maken zodra het schooljaar terug begint. We ontmoeten Marc Dupaquier, vicevoorzitter Global Marketing Communications and Strategy voor IBM Systems and Technology Group.

post-image-3

“De lancering van het gamma PureSystems is misschien even belangrijk als dat van de AS400 25 jaar geleden,” zegt Marc Dupaquier als hij langskomt in de kantoren van IBM Brussel.

De Pure-systemen, die nu in productie zijn, zijn het resultaat van 30 maanden ontwikkeling. Hun missie is de automatisering van het beheer van verdeelde omgevingen die complex geworden zijn door het veelvoud aan besturingssystemen, servers en opslagunits. Het aanbod is onderverdeeld in een infrastructuur PureFlex Systems (geïntegreerd verwerkingssysteem dat servers, opslag, netwerk, virtualisatie en beheer combineert) en een platform PureApplication Systems, geprogrammeerd voor transactionele toepassingen en databases.

Tegenover de sterke concurrentie van Cisco, maar ook van HP en Dell, wil PureSystem het verschil maken door een maximaal integratieniveau dat zowel op de Intel en IBM power servers betrekking heeft, als op de opslag/softwareomgevingen. “Een enkele FSM-interface (Flex System Manager) doet alle OS-omgevingen en alle hypervisors van de markt draaien. We zijn de enigen die dat doen,” argumenteert Marc Dupaquier.

Een machine om de kosten te verminderen

Voor de klant wil PureSystems een machine zijn om de kosten te verminderen door budgetbeheersing en ontwikkeltermijnen. “We consolideren verschillende omgevingen erg snel. Alles verloopt automatisch, de expertise is geïntegreerd.” Met PureSystems is het ook mogelijk om de belasting van de routers te verminderen door 75% van de communicatie van de blades binnen het rack te houden.

Gericht op kmo’s

Volgens Marc Dupaquier is het nieuwe Pure-aanbod niet gericht op grote bedrijven. “Het systeem past zich aan alle klanten aan, ook aan kmo’s die zich er voor interesseren omdat ze minder informaticapersoneel hebben en veel behoeften. Bestellingen voor Pure-oplossingen worden aanvaard sinds juni en komen hoofdzakelijk van kmo’s. Om de mogelijke klant gerust te stellen, kan de ROI worden bepaald aan de hand van een online tool die een simulatie maakt van de winst op het vlak van energie, licenties en werktijd.

Welke investering voor de ISV’s?

Alle ontwikkelingen van ISV’s, gerealiseerd voor IBM power of voor systeem X, draaien op  PureSystems, garandeert Benoît Lambillotte, directeur Business Partners & Mid-Market Benelux. Pure Experience maakt het trouwens mogelijk om de toepassing te optimaliseren om haar te beheren vanaf een enkele interfacelaag FSM (Flex System Manager).

Als een klant een IBM-compatibele toepassing koopt van een ISV, zal deze functioneren op  FlexSystem, maar geoptimaliseerd moeten worden om beheerd te worden op FSM-niveau. Dit gaat erg snel, stelt de Belgische verantwoordelijke gerust: “Om haar compatibel te maken met de SFM-interface, volstaat het om het plaatselijk IBM-kantoor te contacteren om toegang te krijgen tot de omgeving via de eigen machine, of via de cloud. Het veronderstelt geen enkele bijkomende certificatie.”

De verdeler kan nochtans, sinds twee weken, toegang krijgen tot een nieuw certificatieprogramma voor PureSystem.  Het gaat om een internetgebaseerde certificatie. De IBM-verdelers hebben tot eind oktober om zich te laten certificeren, maar kunnen het nieuwe aanbod al vanaf nu aan de man brengen.

Welk voordeel kan een ISV gecertificeerd voor PureSystem verwachten?

“Door een betere integratie te verzekeren,vermindert PureSystems de risico’s op panne en dus de interventies van de ISV bij de klant,” argumenteert Marc Dupaquier. “De diagnose verloopt ook sneller. Dankzij de prestatiewinst kunnen de hardware- en licentiekosten trouwens worden verlaagd.” (In België is een van de ISV PureSystems – in testmodus – niemand minder dan  I.R.I.S. ICT).

Voor de  IBM-verdeler is het ook een bijkomende bron van business, aldus Benoît Lambillotte: “We kunnen de technologische vervanging consolideren. Het is een efficiënte manier om omzet te draaien gedurende de zes volgende maanden.” “Ik garandeer een keer op de twee een verkoop,” besluit Marc Dupaquier. “Alle klanten willen hun infrastructuurkosten verlagen en het is belangrijk voor de verdeler.”

Weinig impact op het businessmodel van de ISV/MSP 

Voor de ISV of de MSP (Managed Services provider), die zijn interventies op forfaitaire wijze aanrekent, betekent PureSystem een financiële winst omdat het aantal prestaties naar omlaag gaat. Hij biedt ook een concurrentievoordeel in een context waarin de klant zijn budget ziet krimpen.

IBM zorgt voor opleiding en ondersteuning

Voor de ondersteuning van het kanaal beschikt België plaatselijk over een Tigger Team PureSystems. “Het Pure-aanbod zal vooral worden gecommercialiseerd door de kanalen,” benadrukt Benoît Lambillotte. “We hebben een plan gemaakt voor de ondersteuning van de partners met behulp van onze twee verdelers Arrow en Avnet, die de opleidingen zullen verzorgen. We kunnen ook “Prove Of Concept” aanbieden bij onze klanten. We zullen een PureSystems-machine hebben in de IBM-fora van alle landen.”  IBM heeft ook besloten om meer lokale middelen toe te wijzen voor de technisch-commerciële ondersteuning van de partners.

Op zoek naar nieuwe partners?

In België legde de lancering van PureSystems zich in eerste instantie toe op de businesspartners van IBM, maar andere verkopers zagen het Pure-aanbod als een manier om te beginnen werken met IBM. “We hebben hetzelfde fenomeen vastgesteld tijdens de lancering van AS400 in 1988,” stelt Marc Dupaquier vast.

Show More
Back to top button
Close
Close