Cellebrite: een PoS om retourzendingen voor herstelling met 40%  te verminderen

Cellebrite start in België met PoS (Point-of-Sale) die in staat zijn om meteen, in de winkel, een diagnose te maken van defecten bij mobiele telefoons.

post-image-3

Cellebrite heeft zich gespecialiseerd in het stellen van een diagnose bij defecte smartphones op het verkooppunt zelf, waardoor het voor de winkels eenvoudiger wordt om de waarborgen te beheren. Zij hebben vaak te maken met verschillende garantiebepalingen van 10 fabrikanten. De toegevoegde waarde die het bedrijf belooft: minder vervangingen van terminals, en vooral, minder retourzendingen van defecte toestellen naar de herstelcentra.

Het gebruik van dit "Diagnostic PoS" moet ervoor zorgen dat er drastisch gesnoeid wordt in het aantal toestellen dat de winkels voor herstel moeten terugzenden naar de support centra.

Cellebrit is al aanwezig in België via de diensten die het aan de operatoren (waaronder Mobistar) aanbiedt, maar heeft dit nieuw systeem nog niet gecommercialiseerd - het is momenteel in een "pilootfase" in ons land.

Bernhard Pawlak stelde vast dat 30 tot 40% van de pannes die zich voordoen tijdens de waarborgperiode softwarematig is, en dat het vaak volstaat om de instellingen in de winkel zelf te veranderen, om de telefoon te "herstellen", zonder dat de eigen gegevens van de klant verloren gaan. De winkel (of de keten van een telecomoperator) van zijn kant krijgt hierdoor een betere relatie met zijn klant.

Concreet biedt de diagnostische PoS een vragenlijst waarop de gebruiker moet antwoorden om het probleem te identificeren (scherm, batterij, software, ...).

Het gaat om een geautomatiseerd proces, dat heel wat gekende oorzaken van problemen analyseert - zoals de prestaties van de CPU en het RAM, de opslag, informatie over het netwerk en het toestel, naast problemen voortvloeiend uit applicaties die zich autonoom installeren. De tool kan ook de Flash software installeren en verouderde navigatiesystemen updaten. Indien de terminal ondanks alles een fysieke interventie vereist, dan kan deze diagnose doorgegeven worden aan het service center.

In de VS, waar deze PoS reeds bestaat, zien de klanten er een bewijs in van de betrouwbaarheid van de winkel, zo verzekert Bernhard Pawlak. Om gebruik te maken van het systeem moet de verkoper niet beschikken over een eigen support dienst. "Het is, integendeel, de bedoeling om het verzenden naar een hersteldienst met 40% te doen dalen".

Uiteraard heeft zo`n PoS een prijs, en die moet betaald worden door de operator of de winkel die het PoS aanschaft, maar Bernhard Pawlak meent dat de fabrikanten ook betrokken zouden moeten worden bij de financiering, want ook zij  profiteren van deze verbetering.

Cellibrite heeft onlangs ook zijn PoS Touch voorgesteld, waarmee men in de winkel de inhoud van de ene telefoon op de andere kan overzetten, updates en backups uitvoeren, en zelfs apps laden op een telefoon (sociale netwerken, tracking van gestolen toestellen, ...).

Volgens schattingen van Cellibrite kost het gemiddeld 95 euro om een mobiel toestel terug te zenden naar een herstelcentrum. Volgens een andere studie, wereldwijd uitgevoerd in november 2011 door het Engelse onderzoeksbureau WDS, kost het terugzenden van alleen al de Android toestellen meer dan 1,5 miljard dollar per jaar.

Show More
Back to top button
Close
Close