PNY gaat voluit voor België

PNY, concurrent van Sandisk en Kingston, breidt zijn productaanbod uit en doet sinds enkele maanden beroep op een agent (i-minds) verantwoordelijk voor België.

post-image-3

Het in 1985 opgerichte PNY is niet erg zichtbaar in België. Het is vergelijkbaar met Sandisk of Kingston wat de aangeboden producten betreft, maar heeft nog iets extra: zijn grafische kaarten.

Even wat geschiedenis: de eerste activiteit van PNY was het vervaardigen van geheugenlatjes voor fabrikanten zoals Apple, Compaq, Epson en Toshiba. Begonnen als OEM, heeft PNY later zijn aanbod uitgebreid met distributie en retail. In 1993 kwam het naar Europa en breidde het uit naar Flash geheugens, om tot slot, in 2011, met nVidia te gaan samenwerken om het grote publiek geforce grafische kaarten aan te bieden. Met ook een professionelere activiteit: de Pro Quadro kaarten bestemd voor de CAD/CAM werkposten. De producten worden in de VS en Taiwan vervaardigd, met de assemblage van bepaalde USB sticks in Europa. Packaging en de Europese voorraad bevinden zich in Frankrijk.

In 2007 tekende PNY ook een partnerschap (dat nog altijd loopt) voor de verdeling van USB sticks en SD kaarten onder het merk HP. Het gaat om geheugen specifiek voor de PNY technologie, maar onder licentieovereenkomst met HP. Net als anderen heeft PNY zich geworpen op de SSD markt, een logisch vervolg op de USB sticks. Momenteel worden de SSD disks aangeboden in een "upgrade" versie voor bestaande pc`s (120, 240 en 480 GB). En recent heeft de fabrikant een afdeling "kabel" producten opgestart. Om te beginnen HDMI kabels, maar andere soorten kunnen volgen. In totaal bevat de cataloog tussen de 100 en 150 referenties, waarvan 10 grafische kaarten, zo legt Olivier Negrini uit, Sales Manager voor de Benelux. PNY realiseert 60% van zijn omzet met producten voor het grote publiek waarvan 60% met Flash geheugen, 20 tot 25% met grafische kaarten en 10% met geheugenlatjes. Volgens Olivier Negrini zijn die laatsten geen bloeiende markt meer, terwijl de markt van de grafische kaarten voor gamers een stijging kent.

Wanneer men hem vraagt naar de positionering van de tarieven in de PNY cataloog, antwoordt Olivier Negrini dat  alle gamma`s bestaan in "good", "better", en "best" versies om zich tot de verschillende doelgroepen te richten.

In België wordt PNY vertegenwoordigd door Nasly Nyssen van i-Minds, een Agent die bij ons ook de merken Creative en D. Bramante vertegenwoordigt (leder tassen en koffertjes voor de pc). Het bedrijf i-minds, dat belast is met de relaties met de verdelers en de bekendheid van het merk, is ook actief in Nederland en de Scandinavische landen.

De verdeling van de producten is momenteel in handen van Tech Data (Carrefour) en Arlex Distri (Mediamarkt en Saturn), die ook aankoopgroepen bedienen, die op ons grondgebied belangrijk zijn.

De sterproducten van de fabrikant zijn momenteel de flashproducten;  SSD geheugen stijgt gestaag, maar de snelheid van die groei is natuurlijk gekoppeld aan de prijs, die momenteel voor grote capaciteit nog hoog ligt. In de VS staat PNY op de tweede plaats op de markt van de flashkaarten, achter Sandisk. In Europa heeft de fabrikant 8 tot 9% van de markt in handen en staat het op de 3e of 4e plaats..

Blijft nog het probleem van de zichtbaarheid van het merk in België. "Dat is de reden waarom wij enkele maanden geleden beroep gedaan hebben op i-minds, en wij sinds enkele weken te vinden zijn bij Carrefour", merkt O. Negrini op. Het is de ambitie om een positionering te bereiken die vergelijkbaar is met grote Europese landen waar er meestal plaatselijke kantoren (Frankrijk, VK, Duitsland, Italië en Spanje). Maar alles op zijn tijd.

Show More
Back to top button
Close
Close