De verkoop van pc`s is aan het dalen

Na twee trimesters achtereen te stijgen, heeft de verkoop van pc`s pas op de plaats gemaakt in het laatste trimester 2011. En dat ondanks de eindejaarsaankopen, die traditioneel toch gunstig zijn voor de IT sector.

post-image-3

De daling met 1,4% in volume is niet rampzalig (92,2 miljoen computers in 3 maanden), maar in waarde uitgedrukt is de daling groter. De vraag van het publiek was dus niet zo sterk als verwacht, en de Ultraportables die helemaal op het einde van het jaar gelanceerd werden, komen niet van de grond. Door hun prijs, hoger dan die van een standaard computer, kunnen zij het grote publiek niet bereiken.

De schaarste bij de harde schijven, als gevolg van de overstromingen in Thailand, heeft in 2011 een beperkte impact gehad, maar zou tot een prijsverhoging moeten leiden in het hele lopende trimester, zelfs het hele jaar.

De laatste resultaten tonen ook aan dat het klassement van de best verkopende fabrikanten overhoop gegooid werd. HP blijft, na de ommezwaai in zijn strategie (en een stoelendans bij de leiding van het bedrijf),  de nummer 1 met 16% van de verkopen. Maar de Chinees Lenovo staat op de tweede plaats dankzij een groei met 23%. Dell biedt goed weerstand met een groei van 7,8%, en het is Acer die zwaar de prijs moet betalen met een vierde plaats, door de daling van zijn verkoop met 18%. Nummer 5 is Asus, met een groei van 20,5%.

En dan hebben we het niet eens over de iPad, waarvan er volgens analisten tussen 11,7 en 19,5 miljoen stuks verkocht zijn in het derde trimester. Neemt men de hoogste schatting, dan plaatst dit Apple (als men de tablet als een pc beschouwt) voor Dell, zelfs voor HP.

Show More
Back to top button
Close
Close