ARM wil in 2015 zijn grote slag slaan

ARM, het Klein Duimpje onder de chipsbakkers, krijgt hoge waardering in het universum van de mobiele toestellen omwille van de grote autonomie van zijn processoren. Voor 2015 wil het een belangrijke rol gaan spelen in het segment van de servers en pc`s. En ongetwijfeld komt Intel dan in het vizier. Hiervoor rekent de president van ARM op de belangstelling van de gebruikers voor tablets. ARM Holdings schroomt niet te zeggen dat het haar ambitie is om de dominantie van Intel te doorbreken, en stelt zich tot doel om tegen 2015 meer dan de helft van de tablets, mini-notebooks en andere mobiele pc`s van chips te voorzien.

post-image-3

Ter herinnering: het Britse bedrijf ontwerpt processoren, maar staat de licentie af aan fabrikanten die de processoren produceren - zoals het geval is bij Samsung en Nvidia.

Omdat het voor processoren zorgt in smartphones, de iPad, de tablet van Samsung (Galaxy Tab) en de Xoom van Motorola, is ARM momenteel goed voor 10% van de markt van mobiele pc`s. Het hoopt tegen het einde van het jaar de 15% te overschrijden, dankzij de groeiende populariteit van de tablets.

De kansen van ARM om zich op de markt van de mobiele pc`s te ontwikkelen waren sterk gestegen in januari, toen Steve Ballmer, CEO van Microsoft, verklaarde dat de volgende versie van Windows (8) ook onder het ARM platform beschikbaar zou zijn.

In deze race rond het ontwikkelen van chips ontwerpt ARM de Cortex A15, die een verbetering van de prestaties met factor 5 belooft voor smartphones, en tegelijk minder energie verbruikt. De licenties voor de Cortex A15 werden al toegekend, en de eerste commerciële modellen worden voor 2012 verwacht. ARM werkt ook samen met IBM om processoren te maken in 20 nm technologie, zelfs 14 nm (tegenover de huidige 32 en 28 nm).

Show More
Back to top button
Close
Close