Windows 7 zal nooit de hoogte van XP bereiken

Nog een mythe die verdwijnt. Windows XP zou het laatste OS kunnen zijn met een marktaandeel van meer dan de helft van alle besturingssystemen. Nochtans voert Windows 7 het tempo op.

post-image-3

In een recent onderzoek legde Net Applications uit waarom Windows 7 redelijkerwijze slechts op een maximum score van 41% kan hopen.

In november 2007 stond Windows XP op zijn hoogtepunt, en draaide op 73,6% van de computers. En in mei verleden jaar was XP nog altijd goed voor 52,4%. Haar levensduur en de slechte score van Vista zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen.

Maar dat is nu verleden tijd. Net zoals zijn concurrenten verkort Microsoft de ontwikkelingstijd van nieuwe versies van Windows. De cyclus bedraagt nu 3 jaar.

De laatste cijfers uit januari 2012 tonen aan dat XP nogmaals 2,4% verloren heeft om nu op 46,5% terug te vallen - een daling met 11% in 4 maanden. Volledig ten voordele van Windows 7, dat alle XP gebruiker oppikt, plus enkele internauten die naar Vista afgedwaald waren. Het aandeel van "7" is nu 37%.

Net Applications leidt hieruit af dat Windows 7 een marktaandeel van 41% zal bereiken bij de heropening der scholen in 2012, op het moment dat Windows 8 uitkomt.

Van dan af zal haar impact dus beginnen te dalen, terwijl XP op dat moment nog 38% van het park vertegenwoordigen zal.

Net als altijd richten de analisten zich tot de bedrijven en vragen zich af of die zullen overschakelen naar Windows 8, terwijl zij zo lang gewacht hebben om van XP af te stappen ten voordele van Win7. Als men daar nog bijvoegt dat bij Windows 8 de interface erg veranderd is om te lijken op die van Windows Phone, dan zou de aantrekkingskracht voor bedrijven wel eens klein kunnen zijn.

Een ander probleem voor Microsoft is dat het voortaan vier OS tegelijkertijd zal moeten ondersteunen (XP tot in 2014, Vista, 7 en 8), terwijl Google werkt met een soort voortdurende vernieuwing van het OS, een strategie waarin Apple haar volgt, dat zijn OSX sinds 2003 elke twee jaar laat evolueren.

Show More
Back to top button
Close
Close