Is de SSD Disk een opportuniteit voor de distributie?

De disks met Flash geheugen (SSD) zijn niet onfeilbaar... en ze blijven duur. Dat is de conclusie van twee enquêtes, het ene uitgevoerd door Ontrack en het andere door ICD. De HDD lijkt nog mooie dagen voor zich te hebben, maar de SSD rukt wel op.

post-image-3

Het eerste onderzoek is van de hand van Kroll Ontrack, specialist in het terughalen van data op beschadigde opslagmedia. Volgens dit bedrijf beschouwt 90% van de ondervraagden het faalgehalte van de Flash/SSD technologie als miniem, en de technologie zelf als betrouwbaar. 57% zegt echter ook al een dataverlies geleden te hebben met deze technologie. Drie vierde van de respondenten beschouwt trouwens datarecovery op Flash/SSD Disk dragers als praktisch onmogelijk of ingewikkeld.

Paul Dujancourt, algemeen directeur van Kroll Ontrack Frankrijk, meent dat "bij de Flash/SSD technologie kwaliteitsverlies in de systeemzone goed is voor 60% van de gevallen van dataverlies, maar dat fysieke beschadiging, kwaliteitsverlies bij het systeembestand, elektronische mankementen of een menselijke fout eveneens belangrijke factoren zijn". Maar vooral, dat recovery ingewikkelder zou zijn. Verder zijn de normen met betrekking tot het indelen en organiseren van data op Flash/SSD dragers nog niet volledig vastgelegd. Wat noopt tot gepersonaliseerde recovery-oplossingen, op maat van de fabrikant.

Maar de markt bestaat wel degelijk: van de 500 ondervraagde personen (vaklui en particulieren) heeft bijna 70% gezegd momenteel de Flash/SSD technologie te gebruiken of het gebruik ervan te voorzien in de nabije toekomst. Herinneren wij er echter aan dat Ontrack een deel van zijn inkomsten haalt uit het herstellen van HDD disks, en dat de SSD markt een impact zou kunnen hebben op haar activiteiten.

Het meer onafhankelijke ICD bekeek de SSD markt en dan vooral de prijs. Volgens ICD zou de markt tegen 2015 moeten vertienvoudigen op het "consumer" segment, en van 11 miljoen naar 100 miljoen stuks groeien. De grootste groei slaat op de SSD van 256 Gb, terwijl de capaciteiten van 512 Gb slechts met 0,3% zullen groeien in 2011 (en 8% in 2015).

IDC gelooft niet in een brede inburgering van de SSD bij de gebruikers, zolang de prijs per Gb niet rond de 1 dollar draait. Waarop men wel eens zou moeten wachten tot het tweede semester 2012. Vandaag bedraagt de prijs van het NAND flash dat in de SSD gebuikt wordt nog 9 dollar per Gb voor de modellen SLC, en 3 dollars voor de MLC geheugens.

Show More
Back to top button
Close
Close