De verkoop van de pc zal in 2012 heropleven... maar de tablet rukt verder op

In tegenstelling tot wat Steve Jobs suggereerde tijdens zijn toespraak op de WWDC, is de computer niet dood; hij kende wel een stille periode. IDC belooft zelfs een heropleving in 2012.

post-image-3

Het onderzoeksbureau geeft echter toe dat de verkoop in 2011 onder de verwachtingen bleef. In zijn "IDC report" stelt Loren Loverde, vice-president Worldwide Consumer Device Trackers een periode van vertraging vast, die geen impact zal hebben op de verkoop op lange termijn.

IDC wedt op een gemiddelde jaarlijkse groei van 20% tot in 2015 voor de opkomende markten en 7% voor rijpere markten zoals de onze. De markt van de pc zal voornamelijk gericht zijn naar de lichtere draagbare computers, met meer autonomie, die onmiddellijk opstarten en met aanraakschermen... En die zouden in 2012 moeten verschijnen.

Op korte termijn heeft IDC echter haar verwachtingen naar beneden moeten bijstellen. Dit jaar zal de groei van de verkoop slechts 4,2% bedragen in plaats van de verwachte 7,1%.

IDC besluit hieruit dat tablets, smartphones, clouddiensten en andere de pc niet zullen doden, die voor velen hét toestel bij uitstek blijft, en niet een simpele "drager" zoals alle andere mobiele toestellen.

Parallel wordt de opmars van de iPad bevestigd. Volgens een ander onderzoek van IDC (ConsumerScape 360°) brengen de Europeanen gemiddeld drie uur per dag online door, voornamelijk om dingen op te zoeken en mails te beheren. Maar de tablet wint aan kracht. In West-Europa wordt de draagbare pc overvloedig gebruikt (45% bij de Italianen en tot 58% bij de Zweden), maar de inburgering van de draadloze breedband maakt de tablets steeds aantrekkelijker.

Show More
Back to top button
Close
Close